Läs mer: Här ska du inte bada

Det var i måndagskväll som Luleå kommun fick rycka ut då avloppsvatten från tusentals hushåll rann rakt ut i Luleälven nedanför kommunens vård- och omsorgsboende Ingridshem i Gammelstad. Luleåbon Mauritz Fredriksson hade dock redan tidigare under dagen slagit larm om att smutsigt vatten pumpade ut i älven.

– Klockan var kring 14 när jag ringde och gjorde en felanmälan. Växeln skulle vidarebefordra meddelandet till den det berör.

Artikelbild

| Här rann avloppsvattnet ut i älven.

På kvällen gick han ner till stranden för att se hur det gått med arbetet, men ingenting hade hänt.

– Jag ringde jouren men de hade ingen aning om att läckaget pågick. Det tog bara en liten stund så kom de till platsen. När jag ringde på dagen så sade jag att det var allvarligt och att det pumpade ut kanske 50 liter avloppsvatten i minuten.

Mauritz Fredriksson tycker att hela saken är bedrövlig. Området är nedsmutsat och badplatsen "Snickarstrand" som ligger intill saknar skyltar om att bad bör undvikas.

Petra Viklund, chef för kommunens VA-avdelning, beklagar att den första felanmälan aldrig nådde fram.

Artikelbild

| Kiss och bajs från tusentals hushåll finns numera i Luleälven.

- Vi vet inte riktigt var den har fastnat men vi har infört en ny kundtjänst som är central. Vi ska undersöka vad som hänt.

Hur mycket avloppsvatten som läckt ut i älven är ännu inte uträknat utan det ska ske nästa vecka tillsammans med ansvarig tillsynsmyndighet.

– Vi tror att det rasat någon gång i maj och blivit sämre successivt. Det är en knepigt period att reagera på med höga vårflöden som går ner efter snösmältningen.

Enligt Petra Viklund finns det skyltar uppsatta i området.