På onsdagen var det planteringsdag när barn från hela stan samlades för att göra i ordning sina blomlådor.

– Vi började med att göra en ritning. Sedan har våra fröknar hjälpt oss att bygga ett bihotell och det stora biet förstås, berättar 8-åriga Mirabelle Tyrsén från Ängsskolan.

Det stora biet är tillverkat av en gammal återanvänd cykelslang och är tänkt att utgöra en lockande signal till andra bin.

Artikelbild

| 10-åriga Eya Orthmani hjälpte till med planteringen i Borgmästarskolans blomlåda.

På Ängsskolan har alla fritidsbarnen fått rösta om vilka blommor som skulle planteras i deras blomlåda.

Det handlar om totalt 15 blomlådor som har pyntats med blommor och egentillverkade dekorationer. Det kan handla om pärlplattor, flaggor eller fjärilar i alla tänkbara färger.

7-åriga Amanda Karlsson är också mest nöjd med bihotellet i Porsöskolans blomlåda.

– Man måste tänka på fjärilar och bina för det är de som gör att det blir nya blommor, förklarar Amanda Karlsson allvarligt.

Artikelbild

| Freja Bergqvist, Bella Blom och Jocelyn Roos får hjälp av sin fröken Inga-Lill Hörnkvist att göra i ordning Öhemskolans blomlåda.

Blommor och bin är för övrigt temat för årets blomsterarrangemang i Luleå.

För första gången har fritidsbarn fått chansen att plantera alla blommorna i södra hamn. De har fått god hjälp av Stadsträdgården som odlat fram alla dahlior, tagetes, lobelior och rudbeckior bland annat, men det är barnen som fått komponera hur varje blomlåda ska se ut.

Artikelbild

| Oksana Linnéa, Noor Elias, Malte Hollmfrid, Isak Lundberg, Sindre Thorén och Mirabelle Tyrsén från Ängskolans fritidshem är stolta över sin blomlåda som lyser i rött, gult och grönt.

– Det är ett samarbete för att ge barn chansen att påverka det offentliga rummet. Det har också skapat en möjlighet till samtal om biologisk mångfald. Vi förväntar oss att planteringarna ska få stå kvar under hela sommaren, understryker initiativtagaren Ewa Eriksson från Luleå kommun.