100 barn med familj får fira julafton på Leos lekland där de får leka, äta julmat och träffa tomten som delar ut julklappar. Familjerna får även med sig en kasse julmat hem.

Anna Skagervik är initiativtagare till Barnens jul, och tog i inledningsskedet kontakt med Anna Karlsson som driver Vildakidz, en ideell organisation med syftet att hjälpa barn i norrbotten. Tillsammans beslutade de sig för att genomföra evenemanget.

Hur kom idén Anna Skagervik?

– Det var för tre år sedan när jag var på Leos med mitt eget barn och reflekterade över att det ofta är samma barn som är där. Jag började tänka på att det är många barn som inte kan åka dit och så började jag tänka på julen och att jag ville göra något.

Varför gör ni detta?

–  Jag pratade med en socialsekreterare som sa att ångesten för vissa familjer börjar redan i oktober. Insikten om att de inte kan köpa julklappar och julmat.

– Min man och jag kan ge våra barn allt de vill ha på önskelistorna och mår nästan dåligt över att så många barn inte får något. Istället för att ha skuldkänslor så gör vi något för någon annan.

Vilka vänder ni er till?

– Ekonomiskt utsatta familjer, och då framförallt familjer som har en stark svensk jultradition eftersom vi tror att det är de som mår sämst av att inte kunna fira jul.

– Inbjudningarna går bland annat via socialtjänsten, Rädda barnen, privata aktörer och via Vildakidz verksamhet bland annat.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Positiva! Det har inte varit några problem att få hjälp från sponsorer och många vill bidra. Vi försöker etablera varumärket Barnens jul så det kan arrangeras kommande år och på andra orter så kan vi nå ut till fler.

Vad kostar arrangemanget?

– Vi skulle behöva cirka 80.000 för att täcka upp alla omkostnader så vi är nästan i hamn. Ett eventuellt överskott går vidare till nästa år.