Öqvist: "Storlek är inte ett problem"

LF Basket är det enda laget i basketligan utan en renodlad center – och där nästan alla kan spela på samtliga positioner. I en lång intervju i NSD berättar nu tränaren Peter Öqvist hela historien bakom sin basketfilosofi.

Peter Öqvist, LF Basket

Peter Öqvist, LF Basket

Foto: Pär Bäckström

Luleå/Basket2014-10-02 17:20

Året var 2008. Det stod precis klart att hemmasonen, och en av basketligans bästa spelare, Joakim Kjellbom skulle lämna Peter Öqvists Sundsvall Dragons för spel med konkurrenten Norrköping Dolphins. Kjellbom är, och var även då, en 214 centimeter lång center och en av få dominanter av den storleken i Sveriges högstaliga.

Så vad var Öqvists första reaktion när han försvann? Att hitta en likvärdig ersättare, så klart. Men så blev det aldrig – och det blev istället starten på den basketfilosofi som genomsyrar dagens LF Basket.

– Det hände av en praktisk anledning. Den första instinkten var att gå ut och handla en likadan spelare som Kjellbom. Men vi upptäckte att det inte var så billigt. Av praktiska skäl var vi tvungna att göra en förändring. Men redan då låg det och gnydde åt det hållet, säger Peter Öqvist.

Åt vilket håll låg det och gnydde menar du?

– När jag började i Sundsvall tittade jag på Euroleague och körde någon form av lightversion. Då hade jag lag med fem gubbar på insideposition. Men för mig är det så att basketen utvecklas mer mot mångsidiga spelare. Guarder har ofta bra storlek, perimeterspelarna blir gärna lite större och många av ”big guysen” blir mobilare och rörligare. Ska du vara kort måste du vara väldigt skicklig. Och samma sak om du är lång, säger Peter Öqvist.

Men att Kjellbom lämnade laget var förstås inte den enda anledningen till att Öqvist började jobba med lite mer jämnlånga spelare i sitt lag. Han berättar att det anfallsspel han har i dag utvecklades ur ett ”spelarutvecklingsperspektiv”. Han ville helt enkelt att alla skulle få pröva på olika positioner och träna på de mest grundläggande scenarierna i basket.

Den i dag 38 år gamle tränaren har också utgått från hur den typiske basketligaspelaren ser ut.

– Man måste göra den jämförelsen. Man måste titta på hur svenska basketspelare ser ut när man bygger ett svenskt lag. Hur ser snittspelaren ut i svensk basket? Gissa bara, säger Öqvist.

194 centimeter lång kanske..?

– Ja, och spelar på position två eller tre. Då måste man bygga ett spel för dem – för positionerna två till fyra. Men sen måste det självklart finnas utrymme för ett och fem. Men man bör bygga ett system där vi har flest spelare. Sen rekryterar jag utländsk kompetens på de positionerna också och det beror på flera olika faktorer, säger han.

Men trots att du i dagens LF Basket inte har någon renodlad center så spelade du så sent som i fjol med en sådan i form av 209 centimeter André Nilsson. Funkar det?

– Jag påbörjade den här resan när jag hade Doug Thomas (206 centimeter), Aki Ulander (209) och Mike Palm (209). Fortfarande ganska bra storlek. Det finns inga som helst problem att slänga in stora kroppar i det här systemet. Det finns inte heller några problem för en spelare som Adam (Rönnqvist, 181 centimeter). Det är ett ganska grundläggande men heltäckande system.

LF Baskets längste pjäs säsongen 2014/2015 är importforwarden Jaraun Burrows. Han är 203 centimeter lång. Det innebär att Luleålaget kommer ha ett storleksunderläge mot i princip alla i hela serien. Och just därför har många kritiker ställt sig frågan: Hur ska man klara av det defensiva arbetet?

Men Peter Öqvist är inte alls orolig för det.

– Det finns flera olika tekniker för att klara av det. Det är bara en ”mismatch” som man är orolig för och det är fart. Det är den som är svårast att hantera. Storlek - inte alls samma problem. Jag har trampat igenom det som förbundskapten för Island många gånger förut. Storlek är inte ett problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om