Det är andra året sommargatan, som är ett projekt Luleå kommun driver, finns på plats på Storgatan i Luleå. I år med en ny placering mellan Nygatan och Kyrkogatan. Trots lite regnskurar besökte många sommargatans premiär och på premiärdagen kunde besökarna titta på bland annat elcyklar och besökande familjer erbjöds tipspromenad, klättervägg, en gräsbeklädd bana som var populär bland barnen, jongleringsövningar och samt en liten buss där många barn fattade ratten.

Luleå Kommuns projektledare, Helena Lindvall, berättade att den nya placeringen är mer central. Den har inget med eventuella klagomål att göra. Luleå Kommun har gjort uppföljning med alla parter som berördes av fjolårets sommargata. Årets sommargata finns på plats för spontana besök och lek till den 18:e augusti och årets placering är till största delen på gågatan. Helena berättar att en av årets nyheter är en ”pusshållplats”, en busskur där kanske en del sommarpussar kommer att utdelas.

Roland Jakobsson visade upp sin samling cyklar dagen till ära. En av de äldsta fottrampade cyklarna i världen fanns på plats, tillverkad 1867.

Artikelbild

| Adam Raatama var en av sommargatans yngsta besökare med sin mamma.

Charlotte Rheinholdt från Länstrafiken berättade om pendeltåget mellan Luleå och Boden med sina elva tur och retur dagligen. Det går även låna cykel för att ta sig till tåget.