– Jag är fortfarande samma människa men jag kommer att bli mera distinkt i mitt agerande, säger Erland Nilsson.

Enligt valresultatet, som ännu bara är preliminärt, kliver Landsbygdspartiet över tvåprocentsspärren och får därmed ett mandat. Partiets mandat hotades av att Luleå kommun gjorde om sitt valsystem och blev en valkrets i istället för två.

I valet 2014 tog LPO 1,7 procent men fick ändå ett mandat eftersom man var starka i den norra valkretsen.

– Jag visste att det skulle bli hårt men jag trodde ändå att det skulle vara möjligt. Jag gick dock och lade mig kvart över nio på kvällen så jag hade ingen aning om hur det gått förrän en kollega ringde på morgonen. Jag har ju lovat att bli kvar om vi kommer in och så får det bli.

Valrörelsen har dock lämnat en tagg i honom. Besvikelsen är fortfarande stor efter att kommunen lät partiets sida vara blank i valnumret av tidningen Vårt Luleå och även om han inte vill sätta fingret på vad det är så hörs det att han är stridslysten.

– Vi har ju bara ett mandat och då måste man vara öppen för att skapa relationer. Det har jag försökt göra under hela min tid i partiet. Men när de relationerna inte visar sig vara något värda, då måste man kanske ta sig en funderare. Det har varit en märklig valrörelse.

Starkast stöd hade Landsbygdspartiet som väntat i norra kommundelen. I Prästholm/Niemisels valdistrikt tog LPO drygt 35 procent. I Jämtön/Vitå och Råneå drygt tolv procent.

– Att vi med en dåres envishet lyfter vikten av de areella näringarna och att vi får en bättre självförsörjning har nog uppskattats, säger Erland Nilsson.