En säsong hade IFK Luleå seriesegern, men det blev känt att en av spelarna inte hade sina spelarpapper i ordning i matchen mot Alvik. IFK miste poängen laget hade spelat till sig mot Alvik och miste även seriesegern.

Det märks att det grämer de sju damer som på onsdagskvällen träffades på Skogsvallen i Luleå. De sju var med och skapade 1970-talets IFK Luleå damer. På onsdagskvällen samlades de för att minnas den tiden och för att se dagens herrlag möta allsvenska Hammarby.

Bo Strömbäck, Boden, berättar:

Artikelbild

| IFK Luleås damlag: Bernt Larsson, tränare, Ann-Kristin Lomgren, Lena "Nippe" Nilsson, Britt-Marie Glavhammar, Eva Olsson, Margit Söderqvist, Gunilla Kejonen, Evan Hansson, Lillemor Söderström, tränare Tony, Gunilla Nordström, Elisabeth "Flisan" Nilsson med Bernts dotter Carina i famnen, Eva Isaksson och Lena Kampainen.

– Jag var föreningskonsulent och spelare i IFK Luleå och var med i ett radioprogram inför seriestarten i allsvenskan 1971. Efteråt var det en tjej som ringde upp mig och frågade "Varför har inte IFK Luleå ett damlag?"

– Skulle ni vilja ha det? frågade jag, berättar Bosse Strömbäck.

Den som ringde var Eva Hellman. Hon är en idag en av dem som håller ihop de tjejer som bildade IFK Luleås damlag.

– Fråga Eva, lyder svaret när någon frågar något om den tidens damlag.

Artikelbild

| Eva Isaksson Damielsson och Barbro Juuso passar på att ge varandra en kram.

– Hon är spindeln i nätet, säger Lillemor Söderström

Hon var också den som till stor del samlade ihop 1971 års lag. Tränare var Bernt Larsson som väl egentligen hade alldeles för mycket att göra för att ta sig an ytterligare ett lag.

Artikelbild

Från vänster Eva Hellman, Karin Lidhammar, Lillemor Söderström, Kicki Melander Englund, Lena Ceder Ylinenjärvi, Eva Isaksson och Barbro Juuso träffades på Skogsvallen. De strålade samman med Bo Strömbäck som var med och såg till att IFK Luleå fick ett damlag.

– Men han trivdes otroligt bra med er, säger Bo Strömbäck och för ett ögonblick stillnar stojet och skratten bland dåtidens damlag för en stunds eftertanke om en man med stort IFK-hjärta.

Hur bra var ni då egentligen?

Artikelbild

| Lillemor Söderström och Bo Strömbäck minns tiden när IFK Luleå hade ett damlag i högsta divisionen.

– När vi var bra, då var vi verkligen bra, säger Eva Isaksson Danielsson med eftertryck.

– Vi var i Norrbottenstoppen, konstaterar damerna

Artikelbild

| Eva Hellman är den som håller ihop gänget och sköter kontakterna.

Några av dem gick vidare till andra klubbar.

– Målvakten, Elisabeth "Flisan" Nilsson, gick till Sunnanå till exempel. Jag tror till och med hon vann SM något år, säger Bosse Strömbäck.