Det var för lite mer än en månad sedan som tragedin inträffade. Butiken skulle just öppna för dagen när stora delar av innertaket gav vika och rasade in. Alla som befann sig där inne klarade sig utan fysiska skador men skadorna i butiken däremot var betydligt värre och de tvingades omedelbart att stänga.

Vad som orsakade takraset var till en början oklart. Men då butiken relativt nyligt byggts ut och takraset skett i skarven mellan den gamla och nya delen blev det en fråga för försäkringsbolaget och byggföretaget.

– Nu vet vi att raset orsakades av en konstruktionsmiss som skett i samband med att man ersatt en gammal yttervägg, säger Joakim Stoltz.

Artikelbild

Ica Sörbyhallen planerar att öppna en minibutik i väntan på att ordinarie butik kan öppna.

En helförsäkring täcker kostnaderna och personalens löner omfattas också. Joakim Stoltz räknar ändå med en ekonomisk förlust.

– Vi hade just investerat väldigt mycket och byggt ut, nya kylar och kylmaskiner. Vi hade en positiv trend, hur den hade fortsatt om det här inte hade hänt är förstås svår att värdera. Samidigt är det en jättestor fara med att kunderna ändrar köpbeteende och hittar till andra butiker.

Men Joakim Stoltz har en stor tilltro till bygden.

– Jag tror vi har väldigt unika kunder som värnar om det lokala. Jag tror inte vi kommer att tappa lika mycket som andra butiker hade gjort eftersom vi ligger som vi ligger.

Om allt går enligt planerna räknar de med att öppna butiken igen någon gång under maj/juni. Men redan om tre till fyra veckor hoppas de på att kunna öppna en minibutik i en del som inte påverkats av raset.

– Där ska vi ha basvaror, det viktigaste för kunden. Det är många som har svårt att ta sig längre bort för att handla.