Därför ska du skriva ett testamente

Att skriva ett testamente kanske inte känns aktuellt när livet leker och ungdomsåren inte är förbi.

Ett testamente är också ett sätt att underlätta för anhöriga som du lämnar efter dig.

Ett testamente är också ett sätt att underlätta för anhöriga som du lämnar efter dig.

Foto: Adobe Stock

Nyheter2019-10-13 17:30

Att planera för sin egen död kan kännas både jobbigt och svårt och att sätta sig ned för att skriva ett testamente i ung ålder kanske inte känns aktuellt. Men med ett testamente kan du se till att dina tillgångar hamnar där du vill ha dem. Och enligt Caroline Törnquist, familjejurist på Nordea, så är det en försäkring inför framtiden.  

– Du försäkrar din bil ifall att du ska krocka, du försäkrar ditt hem ifall det skulle börja brinna och du skriver inte ett testamente för att du ska dö imorgon.

Ett testamente är också ett sätt att underlätta för anhöriga som du lämnar efter dig. 

– Jag tycker inte att det är okej att lämna efter sig ett råttbo som barnen får slåss om när man dör. Vi pratar så mycket om att vi ska ta ansvar för vår miljö, vad vi äter och vi ska resa smart, men vi tar inte ansvar för det här. Men det är lika viktigt. 

Caroline Törnquist menar att det finns fördomar om att ett testamente bara ska skrivas av människor som lämnar efter sig ett stort arv eller är av en hög ålder. 

– Olyckor kan hända unga människor saker också.  Du skriver ett testamente för att trygga framtiden för dina nära och kära. Du tar helt enkelt ett ansvar.

Ett testamente kan vara extra viktigt om du lever i en samborelation. I en samborelation ärver man inte automatiskt varandra och då kan ett testamente bidra till att partner får ärva av sin då avlidne partner. Det är också extra viktigt om ni har barn från tidigare förhållanden. Utan testamente kan sambon bli tvingad att flytta ut från parets gemensamma bostad eftersom barnen ärver sin förälder om inte något annat är sagt. 

Genom ett testamente kan du ändra på den arvsordning som råder och på papper göra eventuella barn arvlösa. Men den avlidnes barn kan aldrig göras arvlösa. Enligt lag har barnen alltid rätt till halva arvet, den så kallade laglotten. 

– Barnen har en starkare skyddad rätt till arv än till exempel sambo eller maka nummer två.

Enligt Caroline Törnquist så är det viktigt att fundera på vad större förändringar i ens liv har för konsekvenser rent familjejuridiskt till exempel när man köper bostad och blir sambo, gifter sig eller får barn. 

– Sedan ska man inte gå runt och tänka att man måste träffa en jurist hela tiden. Men alla borde tänka på att ha en testamente. Och det är en ännu större anledning när man skaffar barn. 

Caroline Törnquist är familjejurist på Nordea och menar att ett testamente är en försäkring inför framtiden.
Caroline Törnquist är familjejurist på Nordea och menar att ett testamente är en försäkring inför framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!