– Det första som vi måste avgöra är om det är en fråga som lyder inom kommunallagen. Svaret där är sannolikt nej. Det är inte vi som fattar beslutet om storregion utan riksdagen. Innan vi gör något annat måste vi reda ut detta juridiskt, säger hon.

Initiativtagaren Norrbottens sjukvårdsparti (NS) ser annorlunda på saken.

– Vi vill att norrbottningarna ska få säga sitt. Sedan föreslår vi att landstingsfullmäktige skickar en skrivelse till regering och riksdag där vi kräver att resultatet av folkomröstningen ska respekteras. Om inte landstinget har det på agendan så får man ta upp det på det här sättet, säger Erica Sjöö, ledamot av landstingsfullmäktige.

Sjukvårdspartiet har samlat in de drygt 20 300 namnen som krävdes. De sista underskrifterna säkrades i veckan och listorna ska lämnas in till landstingsfullmäktiges ordförande Elisabeth Lindberg nästa onsdag i samband med att fullmäktige hålls i Luleå.

Maria Stenberg är osäker på när en eventuell folkomröstning kan ske.

– Det är en jätteapparat att dra igång. Det är liksom inte bara skicka in en lapp till landstinget utan vi ska ha valnämnder i varje kommun, vi ska ha röstlokaler och röstlängder ska tas fram. I Västerbotten hade man en liknande fråga. Då tog det 1,5 år från när man ville folkomrösta till att den blev av. Blir det något liknande för oss kan ett beslut redan vara fattat av riksdagen. Det blir en knepig situation.