Gruppen leds av Licabs Josefin Hedberg och består i övrigt av Erika Svanström, tidigare KD-politiker från Luleå som numera är kommunikationschef på Sveriges Åkeriföretag, samt Piteåbördiga digitaliseringsexperten Darja Isaksson, som i maj utsågs till generaldirektör för Vinnova.

Uppdraget klubbades i kommunstyrelsen i januari. Bakgrunden är att kommunen vill hitta sätt att möta höga framtida investeringskostnader. Luleå har sedan tidigare lagt ett årligt besparingskrav på en procent på samtliga förvaltningar för åren 2018–2021.

I beslutsunderlaget talas det om att man vill öppna för andra arbetsmetoder kopplade till de möjligheter som den digitala utvecklingen ger, samt att man behöver titta på andra kommuners arbetssätt och erfarenheter.

Artikelbild

| Darja Isaksson.

Resultatet ska presenteras i november. Innan dess vill inte Josefin Hedberg uttala sig om arbetet.

– Hur uppdraget ser ut går att läsa i beslutet. I övrigt kan jag inte kommentera någonting utan jag hänvisar till uppdragsgivaren, säger hon.

Hur har personerna i gruppen valts ut?

– Inga kommentarer. Du får tala med uppdragsgivaren.

Artikelbild

| Erika Svanström.

Från oppositionshåll riktas kritik mot gruppens utformning samt att informationen om vilka som ingår i gruppen varit bristfällig.

– Erik Langby har varit drivande gällande privatiseringar i välfärden i Sverige, säger Rättvisepartiets gruppledare Jonas Brännberg.

Artikelbild

| K-G Holmqvist.

Langby var kommunalråd i Nacka under den tid som Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) var oppositionsråd där.

– Varför vänder man sig till Erik Langby, som varit bas för en kommun som i alla avseenden skiljer sig avsevärt från Luleå? Medianinkomsten i Nacka kommun är den fjärde högsta i landet. Dessutom har man mindre än hälften offentliganställda jämfört med i Luleå. Vore jag offentligt anställd skulle jag bli ganska orolig, säger Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg.

I en interpellation till kommunfullmäktige på måndagen kräver Nyberg en redovisning av arbetet. Han menar att detta handlar om stora frågor för kommunens framtida ekonomi.

– Det känns väldigt tokigt att väljarna är helt ovetande om det här inför valet.

Miljöpartiet och Rättvisepartiet drar en parallell till beslutet om Framtidens skola, som partierna menar hemlighölls före valet 2014.

– Bakom fasaden planeras det för stora nedskärningar, säger Brännberg.

Är inte det är ett politiskt utspel före valet?

– Vi vill varna för att det kommer att behövas en kamp för att försvara förskolan och äldreomsorgen efter valet. Det är inte ärligt att inte säga något, säger Brännberg.