Under två år kommer Nordkalotten hotell och konferens att bedrivas som ett studentboende åt 250 studenter. Detta efter entreprenören och Student consulting-grundaren Tobias Lindfors köpt av anläggningen av hotellkungen Hilding Holmqvist tidigare i veckan.

– Det hela har gått väldigt snabbt, säger han.

Därefter gick han till kommunalrådet Niklas Nordström och LTU-rektorn Johan Sterte och presenterade sin lösning på studentkrisen i Luleå.

Studenterna på Nordkalotten kommer få betala 3 600 kronor var för ett dubbelrum. LTU och Luleå kommunen går in med två miljoner kronor var för att täcka in kostnaderna som går över det.

– Det blir full hotellstandard för det priset. Dessutom kommer det erbjudas mat i restaurangen och frukost till studentpriser, säger Tobias Lindfors.

Under sommaren har arbetare som renoverat masugnen på SSAB bott på Nordkalotten, och därför finns det full utrustning för egenhushållning.

Men där slutar inte Tobias Lindfors planer för Nordkalotten.

Om två eller tre år, när nya studentbostäder byggt i Luleå, ska ett nytt jättespa stå färdigt.

– Jag blev väldigt ledsen när Cape East gick omkull. Vi behöver ett sådan, riktigt spa här. Jag har redan tagit in arkitekter som börjat arbeta med det här, säger han.

Cape East satsade hårt på helhetsupplevelsen och maten. Kommer det bli liknande?

– Exakt så. Det kommer bli ett riktigt spa. Men det är bra att vi nu får två år att utforma det hela.

Tobias Lindfors vill inte avslöja hur mycket anläggningen kostat honom.

Samtidigt som studenterna ikväll kommer att flytta in så sparas ett antal sviter för fortsatt hotell och konferensverksamhet. Inte minst för Tobias Lindfors egna verksamheter.

– Det passar oss bra att ha en sådan här anläggning för att samla oss, säger han.

Han avslöjar också att koncernen senare i veckan kommer köpa ett utbildningsföretag med en omsättning på 300 miljoner kronor. Detta bolag kommer få sitt säte ute på Nordkalotten.