Under många år har det arbetats för att åstadkomma ett trygghetsboende i Råneå. Under fredagen togs de första spadtagen i det som ska bära namnet Råneälvens trygghetsboende. Det ska vara klart för inflyttning i augusti nästa år. Det handlar om ett trevåningshus med 23 enrums- och tvårumslägenheter där samtliga har balkong. 78-åriga Margareta Eriksson i Råneå kom till invigningen med rollator och hon välkomnar den här satsningen.

- Jag tycker att det är ett bra mellanting mellan eget boende och att flytta till ett äldreboende. Här kan man vara lite piggare men ändå känna trygghet så jag tycker det här är bra, säger hon.

I dagsläget skulle hon inte vilja flytta men hon ser det som ett bra alternativ i framtiden.

Artikelbild

| Karl-Axel Enström, Råneå, tittar på ritningarna för det nya trygghetsboendet.

- Jag har ju helt handikappanpassad nedre botten och söderläge så inte just i dag, säger hon.

Kommunalrådet Niklas Nordström greppade en spade när det hela skulle invigas. Efteråt gjorde han high five med ett gäng småknattar som också fick vara med och ta de historiska spadtagen.

- Det har varit ett väldigt bra engagemang från råneborna i det här. Det har funnits ett tryck underifrån och det har hjälpt till för att det här nu blir av, säger Nordström

Engagemang betalar sig?

Artikelbild

| Kommunalrådet Niklas Nordström gör "high-five" men ett av barnen som hjälpte till att ta första spadtaget.

- Det tror jag är jätteviktigt att säga. Det är väldigt många som har varit med. Det är svårt att räkna alla men det är säkert några hundra rånebor som har varit på mötena genom åren. Vi började redan 2014 att prata om Råneås utveckling. Det är viktigt att man inte tappar sugen för att vissa saker tar tid.

Vilken effekt hoppas du att det här trygghetsboendet ska få för den här delen av kommunen?

Artikelbild

| Lulebos vd, Anna-Stina Nordmark-Nilsson, på plats vid tomten som nu har köpts av Lulebo.

- Vi vet ju att Råneå ligger så otroligt nära det största arbetsplatsområdet i Luleå med hela universitetet, Science park, Scania och så vidare. Råneå ligger ju så bra till så jag hoppas ju att vi genom det här bygget ska kunna frigöra fler villor och lägenheter så att fler barnfamiljer väljer att bo här i Råneå. Det är en fantastisk stadsdel med så mycket nära service. Nu växte Råneå med cirka 150 personer tror jag det var bara under 2017 och min förhoppning är att Råneå ska fortsätta att växa, säger Nordström.

Margareta Eriksson följde invigningen som hölls i ett underbart försommarväder:

Artikelbild

| Margareta Eriksson, 78, Tycker det är bra med ett trygghetsboende. "Ett bra mellanting mellan eget boende och att flytta till ett äldreboende." säger hon.

- Förut har de mest varit innerstaden och centrala Luleå men nu känns det som att man bryr sig om Råneå också. Kommunen är ju mer än bara innerstaden, säger hon.