Strax före midnatt var kommunvalet långt ifrån avgjort. Men över hälften av distrikten var räknade och tendensen var då tydlig: S ser ut att backa rejält och göra sitt sämsta val i Luleå sedan 2002.

– S rasar i det här valet. Det är en tydlig trend, säger Charlotta Söderberg, statsvetare och Norrbottens Medias expertkommentator under valet.

Vad kan ha påverkat valet för S?

– C har ju ökat. En inte alltför djärv gissning är därför att skolfrågan har spelat roll. Väljarna ser ut att ha straffat S för Framtidens skola. De verkar ha tyckt att Framtidens skola är ett dåligt underbyggt beslut och har istället gått till C som har varit tydliga med att de vill riva upp det beslutet. Det verkar som att de partierna som inte stödde det beslutet har gått framåt. Vi vet däremot inte exakt varifrån partierna har fått sina röster.

En överraskning är att fliken "Övriga partier" ökar.

– Där ökar det ganska rejält. Frågan är om det är Sjukvårdspartiet som tar sig över tvåprocentsspärren och tar sig in i kommunfullmäktige i Luleå.

MP verkar också tappa mark. Vinnarna i Luleå ser ut att bli Allianspartierna och V – och möjligen Sjukvårdspartiet.

– Frågan är om de rödgröna räcker till för att få majoritet. Vi vet inte hur den slutgiltiga mandatfördelningen ser ut, men det verkar vara oerhört jämnt även i Luleå.

Vilka tänkbara samarbeten ser du just nu?

– Om S och V kan samarbeta kanske de kan skrapa ihop 31 mandat och få en knapp majoritet. Men den stora jokern är vem som stödjer MP och om Sjukvårdspartiet får mandat. V, S och MP skulle kunna bilda någon form av majoritet utifrån de preliminära siffrorna som det ser ut nu. Men det blir en oerhört knapp majoritet som de tre partierna skrapar ihop.

Landsbygdspartiet Oberoende är i skrivande stund en decimal från att åka ur kommunfullmäktige.

– Då är frågan var de mandaten går istället. Oavsett så verkar det bli väldigt jämnt här i Luleå. Jämnare än på väldigt länge.

SD ökar men ser inte ut att göra någon stor expansion i Luleå.

– Det är inte den traditionella missnöjesröstningen vi ser i Luleå. SD ökar lite grann men bara marginellt. Väljarna i Luleå verkar ha gjort aktiva val och gått partier som inte har varit för Framtidens skola.