Luleåkvinnan blev det namn som universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp fastnade för.

– Vi har haft en bra process, med många starka kandidater. Jag är väldigt glad över att en enig rekryteringsgrupp nu kan föreslå hörandegrupperna att Birgitta Bergvall-Kåreborn ska leda Luleå tekniska universitet, säger Eva Nordmark, ordförande i universitetsstyrelsen och i rekryteringsgruppen.

Birgitta Bergvall-Kåreborn, 49, disputerade vid Luleå tekniska universitet 2002. Hon är professor i informatik och sedan 2011 universitetets prorektor.

Artikelbild

| Föreslagen som ny rektor. Birgitta Bergvall-Kåreborn blir troligen LTU:s nya rektor efter Johan Sterte.

Hon har tidigare varit vikarierande rektor och var under våren mycket nära att rekryteras som ny rektor till Linnéuniversitetet i Kalmar.

– Birgitta kombinerar lusten att leda med en förmåga att hantera bredden i universitetets utbud inom utbildning och forskning. Hennes tidigare insatser skapar en stabil grund för ett bra lagarbete med universitetets samarbetspartners på såväl regional, nationell som internationell nivå, säger Eva Nordmark.

Läs mer: Hon kan bli LTU:s nya rektor

Läs mer: "Alla är lika mycket värda"

Efter ett hörande den 5 oktober ska universietsstyrelsen ta slutlig ställning till om Bergvall-Kåreborn föreslås. Det är regeringen som fattar det formella beslutet.

– Så här långt har tidplanen hållit och jag har goda förhoppningar om att den kan följas fullt ut. Vi har haft en bra process för att säkerställa att vi får den bäst lämpade till uppdraget som rektor, säger Eva Nordmark.

Under hösten har sex kandidater intervjuats, varav fyra gick vidare till tester och fördjupade intervjuer.

Norrbottens Media söker Birgitta Bergvall-Kåreborn för en kommentar.

– Det är klart att det skulle vara jätteroligt att få leda LTU. Det är ett väldigt intressant jobb och för mig personligen vore det att ta nästa steg, sade hon vid en intervju i somras.