Den som befann sig i centrala Luleå under fredag missade knappast detta: Ett färgglatt karnevalståg, fullt av glada dansare, musiker och en och annan som bara ville haka på. Bland marknadsstånd, nyfikna åskådare och bussar som ville ta sig över Storgatan krånglade sig tåget fram på gågatan, som verkligen såg annorlunda ut denna fredag. Tåget, en del av inslagen på Luleå hamnfestival, gick från cityscenen till Gula paviljongen och sen tillbaka igen. Allt som allt – färgsprakande och högljutt, med både sambasteg och rytmiska trumslag.

Karnevalståget är ett återkommande inslag i Luleå – och ett uppskattat sådant. Inte minst av luleåbon Kristina Ulander Olsson. Under fredagen stod hon vid sidan om tåget, liksom flera gånger tidigare. Den här gången hade hon dock bjudit med sin syster från Stockholm, Lilian Ulander, som var här för första gången.

– Det är ett så roligt inslag i stadsbilden, säger Kristina Ulander Olsson. Mycket trevligt, och det behövs en dag som denna när det är så tråkiga saker som händer i världen. Vi ska leva i mångfald, kultur är vad vi ska ha!

Artikelbild

| KARNEVALGATAN. Storgatan blev karnevalgatan under fredagen.

Systern Lilian Ulander håller med:

– Det är ett jättetrevligt inslag det här, säger hon innan tåget kommer allt närmare och hennes röst dränks i trumslag.