– Det som retar mig är att om vi inom sjukvården säger något så krävs tunga bevis. Men den som förespråkar en diet behöver bara ha en person som gått ned i vikt. Den personen kan väga tyngre än en studie på 100 000 personer i 28 år, säger han.

Matthias Lidin var en av föreläsarna på Fettskolan, en utbildningsdag som landstinget höll på fredagen. Han är anställd vid livsstilsmottagningen vid Karolinska sjukhuset och är även doktorand i folkhälsa vid Karolinska institutet.

Han föreläste under rubriken "Fett, myter och dieter", där han försökte bringa ljus i djungeln av förespråkare av olika dieter och där kostråd som ges är motstridiga.

Artikelbild

| MOT MYTER. Matthias Lidin föreläste på Fettskolan.

– Det finns en mängd myter som vi i Sverige gillar att ta till oss. Vi är bäst i världen på att använda dieter och bäst i världen på att hitta på egna dieter. Vi gillar "quick fix", säger Matthias Lidin.

En undersökning visade att dieterna 5:2, GI, Viktväktarna och LCHF är populärast i Sverige.

– Samtidigt hade nästan alla som deltog i undersökningen planer på att göra uppehåll i sin diet. Det är helt enkelt någonting som vi håller på med när vi själva har lust. Jag förespråkar inte dieter. Jag förespråkar matmönster och motion, säger Matthias Lidin.

Myterna då?

"Sjukvården är inte enig i råden för hälsosam mat".

– Helt fel. Sjukvården följer råden i Nordisk näringsrekommendation som ges ut av Livsmedelsverket.

"Sjukvården förespråkar fettsnål mat".

– Stämmer inte. Vi har gjort det men inte längre. Vi förespråkar rätt fett, de livsnödvändiga fetterna. Fleromättat och enkelomättat fett. Nötter, olja, fisk och avocado – där har du det. Allt mättat fett är inte bra.

"Det är inte farligt att ha höga blodfetter".

– Det är livsfarligt. Vi vet att det här en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar.

"Kokosfett är nyttigt".

– Definitivt inte. Det innehåller mättat fett trots att det är vegetabiliskt fett.

Matthias Lidin ger media, bloggare på internet och sociala medier en stor del av skulden i mytbildningarna.

– En del av råden som ges på nätet stämmer inte. Och media, i synnerhet kvällstidningarna, påverkar mycket. Det kommer en ny studie, och har vi tur så ringer de oss. Ofta ringer de någon annan först och så får vi komma in senare och reda upp det hela.

Fettskolan är motiverad i Norrbotten. Här drabbas flest män och kvinnor av hjärtinfarkt, männen är fetast i landet och männen har högst förekomst av diabetes.

– Att vara man i Norrbotten är livsfarligt, säger Matthias Lidin.