Vid 03.38 kom larmet om det börjat brinna i ett radhus på Hertsön i Luleå kommun. Räddningstjänsten ryckte ut till platsen med sex enheter och när man kom fram möttes man av en fullt utvecklad brand.

– Enligt det första larmet ska det ha börjat brinna i en bil som sen spred sig till en carport. Efter det ska branden ha spridit sig till det här radhuset, sa Ronny Lindberg, inre befäl på räddningstjänsten Norrbotten vid 04.30-tiden.

Inga personer ska ha skadats i branden men ett 20-tal boende i området evakuerades under natten.

Artikelbild

| Branden ska enligt uppgift ha startat i en bil och sedan vidare till en carport som stod nära radhuset.

– Det står en del människor ute på gatan. Det brinner för fullt och det riskerar att spridas till flera bostäder i samma radhuslänga, sa Ronny Lindberg.

Vid 05.45-tiden meddelade räddningstjänsten att branden spridit sig vidare till tre andra hus.

– I nuläget har vi lite kontroll på branden. Totalt fyra hus har fått brand- och rökskador. Två utav husen är i det närmaste totalförstörda som det ser ut nu. Förhoppningsvis ska de andra två gå att rädda, sa Lindberg.

Räddningstjänstens insats beräknas pågå åtminstone till 9-10 på söndagsförmiddagen. Därefter väntar en tids eftersläckningsarbete.

Artikelbild

| Räddningstjänsten var på plats med sex enheter under natten.

Uppdaterad 08.10

Räddningstjänsten har påbörjat eftersläckningsarbetet.

Artikelbild

| Strax före 03.40 började ett radhus på Hertsön att brinna.

– Eftersläckningsarbetet kommer att pågå under större delen av dagen och vi kommer att behålla avspärrningarna uppe för att säkra området, säger Peter Wikström, inre befäl på räddningstjänsten.

Polisen har initialt upprättat en anmälan om brand utan brott.

I november 2017 brann det på samma kvarter. Då handlade det om en så kallad "holk" i området där branden var fullt utvecklad och lågor slog ut från baksidan av huset när räddningstjänsten kom fram till platsen. Ingen person befann sig i huset när den branden startade och branden spred sig inte till närliggande hus.