Räddningstjänsten har larmats till området vid F21 och Luleå Airport där det enligt larmet ska brinna i en mindre, fristående byggnad.

Det ska vara i trakterna av flygledartornet men enligt inre befäl vid räddningstjänsten ska det inte vara någon fara för att branden sprider sig vidare.

Uppdatering 19.10

Räddningstjänsten är fortfarande på platsen och det brinner fortfarande under taket på byggnaden. Arbete pågår med att lyfta bort delar av taket för att komma åt branden.

Uppdatering 20.20

Enligt Peter Lindahl, inre befäl på räddningstjänsten, så är det ett reservkraftverk som brinner och det arbetas fortfarande med att lyfta på taket så att det går att släcka ordentligt. Flygplatsen är just nu stängd och det varken landar eller lyfter plan vid Luleå airport. Ett plan från Stockholm skulle precis landa när det kom besked att det måste återvända till Stockholm.

– Just nu har vi ett "hold-läge" och det inleddes 20.10, meddelar Åsa Öhman, pressinformatör på Swedavia.

Det är flyg som blivit omdirigerade, ett charterflyg från Chania har fått landa i Umeå exempelvis. Ett plan från Stocklholm har landat i Skellefteå. I kväll ska det även komma fler flyg från Stockholm och från Luleå ska ett plan lyfta mot Rhodos. Passagerarna till detta plan samt ett plan mot Stockholm har meddelats att nytt besked kommer vid midnatt.

– Just nu finns ingen mer info utan vi får följa läget, säger Åsa Öhman.

F21:s kommunikationschef Louise Levin bekräftar att flygplatsen är stängd på grund av brand, men har ingen mer information än att både kommunal räddningstjänst och flygplatsens egen brandkår arbetar med släckningen. Det finns ingen prognos för när arbetet kan vara färdigt.

Uppdatering 21.10

Räddningstjänsten har lämnat platsen eftersom situationen är under kontroll, enligt inre befäl Peter Lindahl. F21:s räddningstjänst är kvar för att sköta efterbevakningen.

Det finns i nuläget ingen information om när flygplatsen kan öppna igen.

Uppdatering 21.52

Enligt Ann-Christin Viklund, Swedavias flygstationschef, beror trafikstoppet på att flygledartornet saknar den strömförsörjning som krävs för att alla nödvändiga instrument ska fungera. Enligt Viklund pågår arbetet med att ordna reservkraft till tornet för fullt.

– Men om och när det sker har jag inget svar på just nu, säger hon.

Det är okänt om det är i ett reservkraftverk eller i ett ställverk det har brunnit.