Kenneth Johansson, vd för länstrafiken, uppger att det handlar extra bussar på linjerna 20 och 100 mellan Luleå och Haparanda.

– Vi har förstärkt med en till två bussar de senaste två-tre veckorna. Det är mellan 100 och 150 människor extra per dag, säger Kenneth Johansson.

Flyktingarna kommer med tåg till Luleå, och de reser till Kemi och Torneå.

I dag har människor från hjälporganisationen Vi som tar emot flyktingar i Norrbotten varit på plats vid busstationen och hjälpt till.

– Det är vi väldigt positiva till, säger Kenneth Johansson.

I Kemi och Torneå har antalet flyktingar ökat dramatiskt, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– I många fall måste nyanlända köras med ambulans till sjukhus direkt efter att de registrerats hos polisen. De har varit fullständigt utmattade och i dåligt skick. Många har varit sjuka, främst äldre och barn, säger Pirkko Rytkönen, biträdande direktör för Röda korsets flyktingförläggning i Kemi, till Hufvudstadsbladet.

Andra åker till södra Finland innan de anmäler sig hos myndigheterna. Pirkko Rytkönen vet inte varför strömmen kommer via Haparanda-Torneå, men tror att det kan bero på trängsel på svenska förläggningar.

– Om rykten säger att det är lugnare och finns mera plats i Finland kan det kanske kännas lockande. Men mitt jobb är inte att fundera på folks motiv utan att ordna tak över huvudet åt dem, ge dem mat och lite pengar vid behov, säger Pirkko Rytkönen.