NSD har redan avslöjat att Folkets bio flyttar sin verksamhet från Kronan till centrum och biografen Royal på Nygatan i Luleå centrum. Diskussionerna om att ta över SF:s biograf har pågått länge. På torsdagen var det presskonferens för att presentera planerna.

– Efter långa förhandlingar har goda krafter kommit överens. Att Royal nu öppnar för filmvisning igen kommer att öka bredden för film i Luleå. Film är bäst på bio, sade Omar Jakobsson, (S), ordförande kulturnämnden.

I Folkets bios avtal med SF står att man ska visa kvalitetsfilm. Men någon stark uppdelning tycker inte Andreas Hoffsten, ordförande Folkets bio, om.

Artikelbild

| Höstinvigning. I september blir det högtidlig invigning av nya Folktes bio i biografen Royal i Luleå. det berättade Omar Jakobsson, kulturnämndens ordförande, Thomas Runfors, informationschef SF Bio AB och Andreas Hoffsten, ordförande Folkets bio.

– Man kan gilla både James Bond och Truffaut (fransk filmregissör, red anm.), sade han.

Hoffsten berättar att Folkets bio har planer på dagbio och ett samarbete med pensionärsföreningarna. Folkets bio kommer med flytten kunna öka antalet föreställningar från två i veckan till tre eller fyra varje vecka i de båda salongerna.

– Även om det nog kan vara svårt, skolorna har dåligt om pengar, så hoppas jag också att vi kan ha skolbio, sade Hoffsten.

Tidigare har Folkets bio visat teater från London och opera och det ska man även i framtiden erbjuda.

Artikelbild

| Nöjda. Omar Jakobsson, kulturnämndens ordförande, Thomas Runfors, informationschef SF Bio AB och Andreas Hoffsten, ordförande Folkets bio, är glada att Luleåborna nu får tillgång till ännu en biograf i centrum.

Till den lilla salongen kommer Folkets bio flytta sin projektor från lokalen på Kronan som nu sagts upp. Salongerna rymmer 145 respektive 77 platser.

Tekniken i biografen Royal, som har två salonger är i toppklass, sade Thomas Runfors, informationschef SF Bio AB.

– Det är tänkt att Folkets bio ska visa kvalitetsfilm enligt svenska filminstitutets definition, säger Runfors.

Han säger att SF letat samarbete med en partner som inte skadar dem kommersiellt men som samtidigt berikar filmkulturen.

– Vi är glada att vi kommit fram till det här efter många år och utredningar. Det är den bästa lösningen, sade Runfors.

Folkets bio i Luleå är en stor förening med 140 medlemmar.

– Det är en av de största i Sverige, större än den i Stockholm, sade Andreas Hoffsten.

Kommunen går in med bidrag för att stödja Folkets bio, 200 000 kronor till flytt och 200 000 kronor till verksamhetsbidrag för andra halvåret 2016.