Vid Lumires återvinningscentral på Kronan finns det många den här fredagsförmiddagen som vill säga något efter Norrbotten Medias avslöjande i veckan.

Björn Nystedt är en av dem.

– Det får inte vara så. Inte kan dom väl blanda ihop, det måste sorteras. Miljön är viktig. Det är det sista människan har att vara rädd om, säger han med skärpa i rösten.

Artikelbild

| Leif Lundström är skarp i sitt omdöme av sophanteringen: "Det är åt helvete."

Bara för att fortsätta i samma tonläge.

– Det är riktigt dåligt. Det är ändå nog förbannat mycket utsläpp.

Den här förmiddagen har Björn Nystedt sökt sig till Kronan med ett bilsläp full av skräp.

Då passar han på att rikta ilskan mot ansvariga, eller som han uttrycker det, "de som sitter i toppen"

Artikelbild

| Björn Nystedt är milt sagt missnöjd med hur avfallet, som Norrbottens Media har avslöjat, hanteras inom Lumires verksamhet.

– Det är politiken. De ska själva lära sig att sortera rätt, det är ju dom som ska besluta. Gå ut från kontoren och lär er hur man tar hand om avfall. Du måste ut i verkligheten för att se vad som händer, att vara med personalen.

Börje Persson har ett lägre tonläge. Den här dagen är hans känslor kluvna.

Artikelbild

– Känns väldigt onödigt att man står här och sorterar. Om man gör det, borde det väl fortsätta på det sättet hos dem som tar hand om avfallet. Men nog kan man till viss del förstå att det kan bli fel. Jag tänker då fortsätta att sortera, så får vi se hur det blir, säger Börje Persson.

Han tycker att artiklarna i NSD och Norrbottens-Kuriren sänder viktiga signaler.

Artikelbild

| "Man hoppas ju att man gör någon nytta", säger Ulrika Vedin, som tycker det är tråkigt om de som tar hand om avfallet inte sköter det på rätt sätt.

– Det är bra, så att de ansvariga får en förståelse för att folk inte gillar att det är på det här sättet. Om företagens avfall hamnar i brännbart, det är ju inte tänkt så.

Det är också en verklighet som väcker frågor, menar Börje Persson.

Artikelbild

| Börje Persson tänker fortsätta sortera, trots allt.

– Man kan ju fråga sig vad de gör med det vi har sorterat. Hamnar de på återvinningen, eller bränns det?

Samtidigt tycker han det är mänskligt att det kan bli fel. Han ser trots allt en bättring i hela samhället.

– Det är väl inget jobb man kan göra till 100 procent. Det är väl ändå bättre att 80 procent blir rätt, än ingenting, säger Börje Persson.

Ulrika Vedin ska precis tömma bilen på papper, glas och metallburkar vid återvinningskärlen på Kronan. Hon har som många andra många frågetecken i huvudet efter avslöjandet.

– Man hoppas ju att man gör någon nytta. Sedan litar man på att de som tar hand om det här gör rätt. Vi vill att jorden ska vara hållbart, och vi gör väl vad vi kan.