– Det har smugit sig in en sydeuropeisk dröm i den här stan. Det rimmar illa med de grundregler som finns över hur man ska bygga, sade Bo Larsson, som är ledamot för Moderaterna.

– Här uppe ska vi eliminera skuggning. Vi måste släppa in ljus och sol och förenkla för snöröjningen. När jag ser de här slutna huskropparna...de står för tätt. Jag tycker att projektet är bra men jag förstår inte hur de tänkt med illustrationen. Det är sagt till mig att den ska ändras men jag vet inte, jag tycker man ska rita det man vill producera. Och det är egentligen samma sak på Kronandalen. Det är samma slutna gårdar. Husen står för tätt. Det är tydligen så här det ska byggas i Luleå men jag är mycket kritisk, sade Larsson.

Planen är att skapa 500-700 lägenheter på Munkebergstrand, beläget alldeles vid vattnet mitt emot Norra hamn. De hårdaste motståndarna var Vänsterpartiet och Rättvisepartiet.

Artikelbild

| IFRÅGASATTE. Förre statsarkitekten Bo Larsson (M) sågade de skisser som finns på Munkeberg strand. "Jag förstår inte hur de tänker", sade Larsson i talarstolen.

Bertil Bartholdsson (V) motiverade avslaget med områdets miljövärden samt risken för att det ska bli ett dyrt bygge och därmed ett dyrt boende.

– Det är det sista naturområdet nära Luleå centrum. Det innehåller stora mängder sulfidlera som måste fraktas bort och omhändertas av miljöskäl, och sedan ska det fraktas dit 140 000 kubik fyllnadsmassa. Tittar man på hur många lägenheter som planeras så drar jag slutsatsen att det blir så pass dyrt att man vill slå ut kostnaden på så många som möjligt. Det finns många bättre områden i Luleå att bygga på, sade han.

– Kommunen lägger stora resurser på att bygga för de som har mycket pengar i stället för att satsa på ställen där det blir billigare att bo, sade Jonas Brännberg, Rättvisepartiet.

Läs mer: "Bostäder före skrattmåsar"

Övriga partier var desto mer positiva.

– Det här är ett fantastiskt läge. Både stadsnära och havsnära. De enda som bor där och som använder slyområdet i dag är mig veterligt myggen, sade Moderaternas gruppledare Anders Josefsson.

– Det här är ett väldigt positivt bidrag till det nya Luleå som växer fram. Självklart ska vi utnyttja det. När det gäller sulfidleran så finns den i stort sett överallt där det kan byggas. Vi får se till att ta hand om den, sade Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S).

– Fördelarna uppväger nackdelarna. Vi tror på det här sättet att bygga lägenheter och göra Luleå till en finare stad, sade Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg.