I en handling som Norrbottens Media begärt ut från kommunen efterfrågar Heimstadens vd Patrik Hall förhandling kring villkoren.
Anledningen är att Luleå kommun inte svarat upp mot sina åtaganden, bland annat gällande en detaljplan för Porsögården.
Planen skulle enligt avtalet vunnit laga kraft senast den 1 september 2018 men är ännu inte klar. Vidare har planförslagets utformning förändrats under utredningstiden. Bland annat krävs att Heimstaden köper mark, river en befintlig byggnad och anlägger en gång- och cykelväg, skriver Patrik Hall.
Avtalet skrevs i april 2016 med företaget, som då hette Nordhalla, och innebar att Luleå kommun sålde 1278 lägenheter på Hertsön, Örnäset och Porsön mot löfte att Heimstaden skulle bygga minst 500 lägenheter inom nio år och av dem minst 250 inom fem år.
Vidare skulle 2,5 procent av beståndet reserveras för socialtjänstens behov. I avtalet finns även fastslaget att företaget har för avsikt att använda kommunens bostadsförmedling.
Avtalet innehåller också ett vite, 200 000 kronor per obyggd lägenhet.
Tidigare har Luleå kommun öppnat för att Rikshem, som 2015 köpte 1600 lägenheter, ska slippa sitt eventuella vite på 80 miljoner om man inte uppfyller villkoren. Hittills har Rikshem bara byggt 94 av de 560 lägenheter som utlovades innan 2022.
Läs mer: 460 lägenheter fattas – Rikshem kan slippa vite
Och samma sak gäller Heimstaden, enligt biträdande kommundirektör Anna Lindh Wikblad.
– Vi har påbörjat en dialog och precis som med Rikshem så vet vi att det finns byggplaner men att det bygger på att vi kan leverera detaljplaner för att de ska kunna bygga tillräcklig mängd. När det gäller Porsögården så har vi inte varit klara i tid. Det är inte heller bötesbeloppen vi är ute efter utan att det byggs bostäder och det kommer det att göras, säger Lindh Wikblad.
Kommunen har tidigare kommunicerat ut att den blivit snabbare gällande detaljplaneprocesserna. Vad beror det på att ni ändå inte lyckas leverera i tid?– Det arbete vi inledde med att höja tempot har definitivt varit lyckat. Vi har fått ihop en planutveckling som är i topp i landet. Det är en jätteresa vi gjort. Men detaljplaner är nästan alltid komplicerade processer. Ju större och mer komplexa de är, desto längre tid tar det. I genomsnitt tar en detaljplan ett år. Och Porsögården är ett stort arbete, säger Anna Lindh Wikblad.