Många svenska medier, så även NSD, har rapporterat om SVT:s avslöjande tidigare i dag, att misstänkt ryskt spionage förekommer i norra Sverige.

Läs mer: Misstänkt ryskt spionage i Norrbotten

SVT vinklade rapporteringen efter en intervju med regementschef Mikael Frisell vid I 19 i Boden – men nu dementeras uppgifterna av Försvarsmakten.

– Mikael Frisell har inte använt ordet spionage och det ska också rättas av SVT. Han har överhuvudtaget inte tagit ordet i sin mun, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Det enda som Försvarsmakten kan konstatera är att antalet inrapporterade "säkerhetsincidenter" har ökat de senaste åren.

– Vi vet att det har förekommit mer ”kontakttagningsförsök” på sociala medier, rekognosering och obehöriga personer invid skyddsobjekt.

Pekar de inkomna incidentrapporterna i riktning mot Ryssland?

– De pekar inte i någon riktning alls. Rapporterna kommer in och måste därefter analyseras, ett grannlaga arbete i sig. Och först därefter vet vi. Men att gå från ”incident” till bekräftad underrättelseverksamhet är ett långt steg.

Försvarsmakten kan inte heller fastslå vad ökningen av incidentrapporter har orsakats av.

– Men den kan bero på att personal eller allmänhet helt enkelt rapporterar in mer frekvent än tidigare, säger Jesper Tengroth.

SVT rapporterade även att Försvarsmakten uppmanar personalen att vara extra vaksamma.

– Jag skulle inte kalla det för en ny säkerhetsnivå. Vi har under alla år uppmanat vår personal att vara vaksam.

I Militärregion Syd pågår för närvarande ett försök med ”telefonstipslinje”, dit allmänhet kan vända sig till Försvarsmakten med information, och enligt SVT Nyheter Norrbotten ska en liknande införas i norra Sverige.

Men enligt pressekreteraren finns inga såna planer.

– Inte som det ser ut nu.

Uppdatering: SVT Nyheter Norrbottens ansvariga utgivare och redaktionschef Anna-Sofia Wirén meddelar senare att redaktionen ändrade i ett citat och bytte ut ordet "spionverksamhet" mot "säkerhetshändelse". I övrigt anser Anna-Sofia Wirén att rapporteringen är korrekt.

Fotnot: Regementschef Mikael Frisell har själv varit "på resande fot" under tisdagen och därför icke kontaktbar.