Bakom efterlysningen som finns på Facebook står Stephan Erixon Knagg, 48, Älvdalen. Tillsammans med sin fru ska han flyga upp till Luleå helgen efter påsk.

– Det är en ren nöjesflygning. Vi tänkte se Luleå från ovan och hälsa på mina barn, berättar han.

Stephan Erixon Knagg är före detta Luleåbo men lämnade stan för Stockholm kring 2000. Efter ett år i huvudstaden flyttade han vidare och bor numera i Älvdalen i Dalarna.

Artikelbild

| Stephan Erixon Knagg flyger från Älvdalen till Luleå i sin gyrokopter.

– Beroende på vindarna så tar det cirka fem timmar att flyga till Luleå. Men man sitter inte gärna så länge rakt upp och ner utan jag tänkte gå ner i Örnsköldsvik för att tanka, fika och sträcka på benen.

En gyrokopter kan flyga så snabbt som 140-150 kilometer i timmen, en vanlig helikopter flyger i en hastighet av 220-250 kilometer per timme.

En gyrokopter är helt öppen, längst fram finns en fönsterruta.

- Man har värmekläder som är kopplade till 12 volt så man fryser inte. Jag flög till Grövelsjön för någon helg sedan och när jag passerade Idre så var det 23 grader kallt och det gick bra.

Artikelbild

Flygintresset är inget nytt, ett av hans tidigare jobb var på postflyget i Kallax.

– Nu när fick jag tillfälle att ta ett ultralätt certifikat blev det att jag köpte mig en flygmaskin. De här små är de roligaste, man har råd att flyga lite mer. Jag är även med i ett försöksprojekt tillsammans med fjällräddningen och polisen där vi använder gyrokopter i stället för helikopter. Fjällräddarna använder sällan helikopter då det är för dyrt.

Parkeringen som han söker för helgen i Luleå ska vara inomhus någonstans i Södra hamn eller Norra hamn. Det kan inte vara vilken parkering som helst då gyrokoptern är cirka 2,90-3 meter hög, 8,5 meter lång och 1,9 meter bred.

Har du hittat någon ännu?

– Nej, inte än men jag har fått bra tips och ska precis ringa på ett av dem. Alternativet är att parkera på flygplatsen men då ska man ta sig in därifrån, det hade varit smidigare att parkera i stan, säger Stephan Erixon Knagg när Norrbottens Media når honom på måndagsmorgonen.

ingela.rasimus@norrbottensmedia.se