Zakarias Persson, eller Egil Drakhufvud som han också heter, berättar att de i år är cirka 80 personer som arbetar med eventet, många är tillresta från andra delar av landet. Frostheim är en del av den världsomspännande organisationen Society for creative anachronism, vars syfte är att återskapa europeisk medeltid.

– Här återskapar vi den glada delen av medeltiden, det finns ingen pest, inget kvinnoförtryck, och egentligen är alla här låg adel, ingen ser ner på någon annan här, säger han.

Han förklarar skillnaden mellan lajv, som är en slags levande teater, och SCA.

Artikelbild

| Sara-Olivia Blylod är aktiv både i medeltidsföreningen Frostheim och i gycklargruppen Phire.

– Jag har ju min roll här som är Egil Drakhufvud som är en väpnare från 1300-talet. Men jag är aldrig honom och säger att det var Egil som var elak, utan jag är mig själv, säger han.

På lajv kan man däremot spela ut sin karaktär och bli både ilsken och rent elak. Men på medeltidsdagara ligger fokuset mer på själva hantverket och återskapandet.

– Folk brukar fråga varför har du in vuxit upp. Och då säger jag, varför ska jag göra det? Jag kan vara jättevuxen när jag behöver det. Men varför ska jag vara det just nu.

Sara-Olivia Blylod, också kallad Sigris Ulfsdotter, är dels med i Frostheim, men är också aktiv i gycklarföreningen Phire .

Artikelbild

| GYCKLARE. Gycklargruppen Phire är är en studentförening aktiv vid Luleå Tekniska Universitet

– Jag lärde mig ett redskap som heter flowerstick av en kompis för många somrar sedan. Och på universitetet upptäckte jag sedan att det fanns en gycklargrupp, det var jättekul tycker jag. Jag gillar att sy också, så jag får in alla mina hobbys här.