Nu ger sig Svenskt näringslivs ordförande i Luleå Jan-Olov Nordström in i frågan om Musikens makts framtid. Han tror att tjänstemannaförslaget från Luleå kommun är bra för företagsklimatet.

– Jag läser i tidningen att det är ett enskilt företag som går in och söker pengar. Enligt kommunallagen får man inte ge pengar till ett enskilt företag, säger han.

LÄS MER: Artister stöttar Musikens makt

Artikelbild

| Jan-Olov Nordström, regionchef på Svenskt näringsliv.

Tillväxtkontoret menar i sitt förslag att den drogfria gratisfestivalen Musikens makt är en beställning och därför ska upphandlas. Medan före detta kommunalrådet Karl Petersen, som var med när festivalen startades upp, menar att det är ett uppdrag och att det i sig gör det möjligt att ge kommunala anslag till enskilt företag.

Det finns andra företag som vill få en chans att arrangera festivalen, menar Nordström.

LÄS MER: Extra: Inga pengar till Musikens makt

– Det finns säkert ett flertal företag i Luleå som vill vara med och konkurrera och visa att man är duktig på att göra ett sådant här arrangemang. Jag har fått telefonsamtal om det. Jag tycker att Luleå kommun resonerar rätt när de går ut och upphandlar det här. Det säger jag utifrån ett näringsperspektiv.

Varför kommer den här frågan, och förändring upp, just nu?

– Ingen aning. Den frågan måste du ställa till kommunen. Jag kan inte spekulera i det, säger han.

Har du hört de här önskemålen från företag förut?

– Ja, den har funnits med genom åren. Det är många som skulle vilja göra det här.

De som är kritiska mot att Musikens makt ska ut på upphandling pekar på risken med att festivalen kan mista det som gör den unik eftersom den byggs upp "underifrån".

Kan vem som helst gå in och göra Musikens makt?

– Jag kan inte utesluta att det finns de som kan göra det här minst lika bra. Jag tycker också att man är modig när man gör en upphandling av det här. Kan man hitta något nytt? Pancakelady (som arrangerar MM, reds.anm) och Musikens makt har precis samma möjligheter som alla andra att vara med på det. De diskvalificeras inte på något sätt, säger Jan-Olov Nordström.