Tallkronanskolans rektor Patricia Norberg bjuder på en rundvandring i den nya skolan som håller på att ställas i ordning inför skolstarten på onsdag. Byggjobbare fixar de sista detaljerna, i ett rum pågår slutbesiktning mellan kommunen och Peab och pedagoger håller på att flytta material till elevernas hemvisten.

– Det har hänt mycket den senaste tiden och de ska jobba hela helgen. Alla är inställda på att det ska vara klart till skolstarten, försäkrar Patricia Norberg.

Tallkronanskolan tar emot barn från Kronan och till att börja med kommer skolan att ha elever från förskoleklass till och med årskurs fyra. Inför skolstarten är 117 elever inskrivna. Om två år kommer Tallkronanskolan att vara en F-6 skola fullt ut, med elever från förskoleklass till och med årskurs sex.

Artikelbild

| Lockande utemiljö. Mellan huskropparna finns nyanlagda planteringar och bänkar i olika material, som kan användas vid grupparbeten i det fria. De hellånga glasväggarna släpper in ljus och ger uppsikt över utemiljön.

– Det är något jag själv har valt, att eleverna ska växa in i skolan, förklarar Patricia Norberg.

Patricia Norberg berättar att hon har anställt 14 personer; två förskollärare, fyra fritidspedagoger, sex lärare, en fritidshemsutvecklare och en specialpedagog.

– Det har gått jättebra att rekrytera, det var 73 sökande till tjänsterna och bra med behörighet. Det var många som var sugna att få börja jobba här, säger Patricia Norberg.

På några års sikt kan skolan ha 500 elever och naturligtvis även fler anställda. Hur många det kan bli vill inte Patricia Norberg uttala sig om i dag.

Artikelbild

| Färgstark utemiljö. Tallkronanskolans skolgård är långt ifrån gamla skolors trista, asfalterade skolgårdar.

Tallkronanskolan är byggd i suterräng men även på höjden. Alla elever i en årskurs hör till ett så kallat hemviste, som i sin tur delas upp i mindre processgrupper med var sin mentor. De yngre eleverna har sina hemvisten i markplan och de äldre eleverna, årskurs 3-6 en trappa upp på övre plan.

Det finns inga gammeldags klassrum på Tallkronanskolan, här använder man begreppet studior och det rör sig om tre rum av olika storlekar. Den största studion rymmer 22 elevplatser med bord och stolar. Varje hemvist har också ett mer ombonat utrymme, kallat kärnan, där det finns soffa, matsalsbord och stolar samt diskho, diskmaskin och skåp.

Artikelbild

| Granne med Spiran. Tallkronanskolan ligger granne, vägg i vägg med förskolan Spiran, den gröna byggnaden. En plantering med mycket ätbart; äpplen, jordgubbar, rabarber och vinbär har anlagts intill förskolan.

– Här kan man också ha undervisning, men på ett annat sätt, beskriver Patricia Norberg.

I nära anslutning till varje hemviste finns också pedagogernas arbetsrum.

Artikelbild

| Träffpunkter. Tallkronanskolans innemiljö är fylld av mindre samlingsytor, där eleverna kan arbeta i mindre grupper.

Hur känns det att starta en ny skola?

– Jättekul och jättespännande att få bygga upp något nytt, att få ihop organisationen. En riktig utmaning, säger Patricia Norberg.