Hon är uppvuxen i Övertorneå men flyttade till Frankrike efter gymnasiet och tog jobb som barnflicka innan hon utbildade sig och fick jobb som chefssekreterare. Lisa Wede bestämde sig tidigt i livet att hon skulle lära sig det franska språket.

Tankarna på journalistiken kom också tidigt men var inte lika självklara att realisera.

– Jag drömde om det, men så sade alla att jag var en sådan mes och att jag inte kunde bli journalist. Och jag var verkligen en mes, säger hon och skrattar åt minnet.

Artikelbild

| KOMBINATION. Lisa Wede fick kombinera intresset för litteratur med jobbet som journalist under åren hon gjorde litteraturprogram. "Då fick jag helt plötsligt bara göra det jag älskade mest av allt: läsa böcker", säger hon.

Hon bodde i Paris i flera år, träffade en man och skaffade barn. Lockelsen till journalistiken försvann inte. Hon gick journalistutbildningen i Göteborg i slutet av 70-talet och började även frilansa i Frankrike, för bland annat Göteborgs-Posten, Expressen och Aftonbladet.

Första fasta radiojobbet blev på Sveriges radio i Gällivare 1981, där hon stannade i tre år.

– En otroligt intressant tid. Det var lågkonjunktur och gruvorna lades i malpåse. Det var permitteringar, folk mådde dåligt och framtiden var osäker. En lärorik tid och brännhett rent journalistiskt.

Därefter blev det Radio Ellen som producerades i Umeå. Hon och parhästen Rose-Marie Larsson gjorde program i Luleå.

Artikelbild

| TILLBAKABLICK. En ung Lisa Wede drog iväg till Frankrike, skaffade jobb, utbildning och familj. ""Jag blev förälskad i franskan. Det var helt fantastiskt att få höra och jobba med det språket", säger hon.

– Det var ytterst provocerande för en del män att man hade startat ett program som rapade upp alla tokerier som karlar gjorde hela tiden. Det var ett roligt program att göra, och kändes viktigt.

Det har också blivit en hel del litteraturprogram (Boktornet, bland annat) med Kerstin Wixe. 2003 avancerade Wede till chefsjobb och var redaktionschef och programchef på P4 Norrbotten till 2015. Tiden innan pensionen var hon producent.

Lisa Wede gör i ordning lite te hemma i köket i fyrarummaren i centrala Luleå. Det är andra dagen som pensionär och radion står på i ett av rummen. Hon ser framemot att få tid – till annat. Hon och hennes man Sven Wollter, skådespelare, har planerat det närmaste året tillsammans. Bland annat väntar en resa till USA.

Blir du kvar i Luleå?

– Jo, jag älskar Luleå. Det finns inget Paris längre som kan konkurrera med Norrbotten. Det är ett dilemma, för min man vill inte bo här. Han tycker vintern är för lång. Men jag biter mig fast här första året, sedan får vi se, säger Lisa Wede.