Vid första anblick ser hemsidan ltulasarett.com tämligen professionell ut. Det går till och med att söka lediga tjänster, och en presentation av alla ”medarbetare”, samtliga med rätt ovanliga efternamn, går att hitta under en flik. I sidhuvudet syns Luleå Tekniska Universitets logotyp.

Men tittar man närmare rör det sig om en ren bluff. Bilderna på ”medarbetarna” är till viss del hämtade från ett, faktiskt existerande, schweiziskt sjukhus. Det går bland annat att läsa att ”Luleå Lasarett har en stor avdelning för pneumologi och allergologi och ligger ca 1560 meter över havet”. Enligt en karta ska sjukhuset ligga på LTU:s campus. På hemsidan hänvisas flera gånger till ett mobilnummer, ”vid nödsituation”, kopplat till en operatör i Belgien, men när Norrbottens Media provar ringa upp går inga signaler fram.

– Det här är helt ny kunskap för mig, det har jag inte haft någon aning om. Det här är ju helt otroligt, det måste jag grotta i, säger Staffan Lundberg, kommunikationsdirektör vid Region Norrbotten, när Norrbottens Media först kontaktar honom.

Artikelbild

| På hemsidan finns bilder på vad som verkar vara sjukhusets medarbetare. Bilderna föreställer personalen på ett sjukhus i Schweiz.

Efter grottandet är det fortfarande oklart vem som är avsändare och vad syftet med hemsidan är, men Staffan Lundberg och Region Norrbotten spekulerar:

– Det här är ingenting vi står bakom. Vi har inte hunnit gå till botten med det här men vi misstänker att det är ett väldigt seriöst utfört examensarbete av någon student på LTU. Vi har tagit kontakt med LTU och uppmärksammat dem eftersom det är deras varumärke som syns, men än så länge är det spekulationer, säger Staffan Lundberg.