Under 2016 gjorde kommunens miljö- och byggnadsförvaltning en inventering av avloppsanläggningar på Hertsölandet. 95 procent av de undersökta fastigheterna visade sig ha bristfälliga avloppslösningar.
Fastighetsägarna har därefter fått förelägganden att rätta till bristerna, inom två till fem år, beroende på hur allvarliga brister som upptäckts.
Det finns en oro bland fastighetsägarna för att förorenat vatten ska nå dricksvattenbrunnarna.
– Det är en hälsofråga, säger Kenneth Rautio och Erik Engblom som driver frågan efter beslut av medlemmarna i Hertsölandets byaförening.
Byaföreningen har vänt sig till länsstyrelsen i Norrbotten med en begäran att området ska anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Enligt lagen om allmänna vattentjänster är kommunen skyldig att ordna med vatten och avlopp om det är nödvändigt med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön.
Länsstyrelsen har begärt att kommunen ska yttra sig innan man fattar beslut i frågan. Handläggaren vill inte uttala sig om hur länsstyrelsen ser på ansökan.
– Det får vi se, det är inte beslutat än, säger Elin Sandqvist, handläggare på länsstyrelsen.
Rent hypotetiskt skulle länsstyrelsen kunna förelägga Luleå kommun att ansluta Hertsölandet till VA-nätet tidigare än vad kommunen planerar. Länsstyrelsen har ålagt Bodens kommun att ansluta Kusön och Kusån till VA-nätet.
– Då tyckte vi att det var ett sådant område där kommunen var skyldig att ordna allmänna vattentjänster, säger Elin Sandqvist.
Enligt Luleå kommuns förslag till VA-plan kommer Hertsölandet att anslutas till det kommunala VA-nätet 2028-2032. Det dröjer alltså minst tio år innan de första fastigheterna ansluts till VA-nätet.
– Jag tror att det kan vara förödande för området, för miljön och människors hälsa om det är så bristfälliga avloppslösningar som inventeringen visade, säger Kenneth Rautio.
Han påpekar att kommunen tillåter fler byggen på Hertsölandet, trots att marken på många ställen har begränsade möjligheter att ta emot mer avloppsvatten.
– Vi vill självklart att området ska få utvecklas men det förutsätter att vi har goda möjligheter att ta hand om avloppsvatten. Vi vill gärna att fler ska få möjlighet att bo här ute och då måste man ordna VA-frågan, säger Kenneth Rautio.