– Det hade jag inte väntat mig. Jättekul att Studentguiden blir erkänd, säger Martina Hassgren glatt när vi möter henne i en korridor på Luleå tekniska universitet och gratulerar till nomineringen.

När hon förra året började sina studier i politik och samhällsutveckling så var det många nya studenter från andra håll i Sverige som frågade henne som är Luleåbo till råds. De ville framförallt ha hjälp att hitta någonstans att bo i Luleå. Då startade Martina bloggen med namnet Luleå studentguide (www.luleastudent.se).

– Jag sammanställde alla privata och alla andra aktörer på bostadsmarknaden och informerade om vinter- och sommaraktiviteter, allt studentvänligt i stan. Sedan har jag fortsatt att lägga ut information. Det gäller att vara lyhörd och fånga upp vad studenterna omkring en pratar om.

Artikelbild

| KÄND. Det är många som känner igen Martina i korridorerna på universitetet.

Just nu berättar Martina om vad man kan göra i Luleå över jul.

– Fast alla som jag känner till åker hem över jul. Själv åker jag till pappa i Stockholm. Mamma bor här.

Promenader och långfärdsskridskoåkning på isbanan som går runt centrala Luleå är något som Martina med glädje rekommenderar. Likaså slalomåknig i Måttsund och längdskidåkning på Ormberget.

– Själv gillar jag att promenera på isbanan.

Artikelbild

| SJUNGER. På fritiden sjunger hon egen och andras musik. "Hjärta och smärta inspirerar", säger Martina.

Hennes blogg är väldigt populär bland studenterna. Hon får uppskattande kommentarer och mejl hela tiden.

– Det är också olika LTU-aktörer som vill synas på min blogg.

Artikelbild

| UPPSKATTAD. Martina får uppskattning för sin blogg Luleå studentguide hela tiden, ibland på mobilen men mest i form av kommentarer och mejl.

Universitetet betalar ut ett studentarvode för bloggen till Martina. Nu pratar hon med tänkbara finansiärer för att kunna göra bloggen större och uppdatera den flera gånger om dagen.

– Jag vill kunna ta hjälp av andra studenter och göra som en studenttidning, fast på webben.

Artikelbild

| EXOTISKT. Martina Hassgren värmer händerna vid elden som brinner i Regnbågsalléns vinterland på campus. "För utbytesstudenterna är Luleå extra exotiskt", säger hon.

Hon lyfter fram Luleå som den bästa studentstaden – med närhet till havet, härligt friluftsliv, sport, kultur och shopping.

Bostadsbristen ser hon som enda problemet och hon gör vad hon kan för att påverka byggandet i Luleå.

– Jag har kontakt med ett flertal människor i beslutande ställning och ringer runt och trycker på. Vi kan inte ha vandrarhemsboende.

Martina vill också knyta studenterna till stan utanför ”Porsöbubblan”.

– En kille härifrån hade kommit in i en butik i city där jag jobbade tidigare. Han var inne på femte året av sina civilingenjörsstudier men det var första gången som han var inne i stan. Han levde i tron att Porsö centrum var Luleå centrum.