Han är ensamkommande från Afghanistan och medverkade i Norrbottens Medias artikelserie Jag vill leva för några veckor sedan. På måndagen stod det klart att Miljöpartiet och Socialdemokraterna hade nått en överenskommelse gällande ensamkommande unga. Men alla kommer inte att omfattas av den föreslagna lagändringen, den kommer endast att gälla för dem som sökte asyl före den 24 november 2015. Dessutom krävs det att man har väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket och att man har fått beslut som vuxen. För att omfattas ska man också ha studerat/studera och ha för avsikt att fortsätta studera på gymnasiet. Efter regeringens presskonferens diskuterades överenskommelsen flitigt, inte minst i sociala medier. Hos Mones Afshar, som själv ansökte om asyl i Sverige i oktober 2015 och fortfarande väntar på sitt beslut, väcktes ett visst hopp och han kände sig lugnare än på länge.

– Jag sov faktiskt hela natten. Jag vaknade klockan sex, steg upp och duschade och gjorde en smörgås, säger han och ler lite.

Han har väntat så länge på sitt beslut att han hann fylla 18 år utan att ha fått ett besked.

Artikelbild

| Glad och ledsen. Mones Afshar är glad över att det nya lagförslaget kan förändra livet för många av de ensamkommande. Samtidigt är han ledsen för dem som inte omfattas.

– Det är lite olika känslor just nu, en del av mig är glad, en annan är ledsen för de som inte får stanna, säger Mones Afshar.

Hemma hos Meta Wiborgh, som valdes till Årets Luleåbo i somras, sitter hennes inneboende, Mohammed Mussa Darwishi med sina kompisar Hassan Ali Valizadeh och Baker Ferozi. Alla tre är från Afghanistan, de är 18 år och de kom till Sverige 2015. Baker kom före den 24 november och är en av dem som omfattas enligt det nya lagförslaget. De andra två kom i december och omfattas inte.

– Det är bara ett politiskt spel. Vi som kom senare är ingenting, vi anses inte vara människor. Vi behandlas som djur, säger Hassan Ali Valizadeh.

Mohammed Mussa Darwishi har fått sitt andra avslag, från Migrationsdomstolen. Han säger att Migrationsverket kan lämna honom i händerna på talibanerna direkt, om han måste åka till Afghanistan. Han besökte Migrationsverket i måndags.

Artikelbild

| Skillnad. Baker Ferozi, till vänster och Hassan Ali Valizadeh förstår inte varför det nya lagförslaget lämnar vissa unga ensamkommande utanför. "Vi som kom efter den 24 november anses inte vara människor", säger Hassan Ali Valizadeh.

– Migrationsverket sade till honom att han ska åka till Afghanistan, att de ska hjälpa honom med pengar och jobb. Men vad ska vi göra med pengar om vi inte kan leva? säger Hassan Ali Valizadeh.

Migrationsverkets presstjänst uppgav på tisdagen att inga kommentarer om den föreslagna lagändringen kommer att lämnas för närvarande.

Från regeringens håll meddelades det att lagen ska "tas fram skyndsamt" men att Migrationsverkets prövningar fortsätter tills dess att den nya lagen träder i kraft, sannolikt till sommaren. Norrbottens Media ställde följande frågor till Migrationsverkets presstjänst:

Kommer ni att fortsätta verkställa utvisningsbesluten fram till dess att den förändrade lagen träder i kraft? I så fall kommer ju många av dem som lagändringen har för avsikt att omfatta hinna utvisas? Det i sin tur kan leda till att människor väljer att gömma sig i väntan på att lagändringen ska bli verklighet. Hur ser ni på det?

"Detta är frågor som skulle kunna aktualiseras men vi vet som sagt inte ännu närmare hur förslaget ser ut och vilka effekter det kommer få", lyder svaret som skickas via e-post.

Från Migrationsverkets sida vet man inte i dag när myndigheten kommer att ha svar på hur det nya lagförslaget kommer att påverka dess verksamhet.