Hyresgäster vann tvist mot Gammelstabo

Drygt 200 hyresgäster boende på "Gränderna" fick rätt i en tvist mot fastighetsägaren Gammelstabo.

Hyresgästerna på "Gränderna" fick rätt mot Gammelstabo. Infälld: Mikael Renqvist.

Hyresgästerna på "Gränderna" fick rätt mot Gammelstabo. Infälld: Mikael Renqvist.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-09-24 07:30

Företaget ville byta ut lägenheternas ytterdörr till en säkerhetsdörr och samtidigt höja hyran med 132 kronor. Hyresnämnden anser att Gammelstabo misslyckats med att på ett korrekt sätt meddela hyresgästerna om detta.

– Jag är glad för att hyresgästerna fick rätt och hoppas att Gammelstabo lärt sig något. Det bästa vore om de gör som de gjort med tidigare standardhöjningar, det vill säga byta ut dörren när lägenheten blivit vakant, säger Mikael Renqvist, jurist vid Hyresgästföreningen, som förde hyresgästernas talan.

Gammelstabo har vid ett flertal tillfällen skickat ut meddelanden men hyresgästerna har uppfattat att det varit ett erbjudande som de kunnat tacka nej till. Vissa har dock accepterat, men inte heller de får nu en säkerhetsdörr enligt hyresnämndens dom.

– Förutom att Gammelstabo inte gjort det nödvändiga förarbetet är det fler delar. För det första har hyresgästerna plötsligt en morgon fått kallelse till ett ärende i hyresnämnden trots att de upplever sig ha tackat nej. Det är i praktiken en domstolsförhandling och det har utlöst oro. Vidare har Gammelstabo klämt i ordentligt med hyreshöjningen. Tidigare har det gällt 90-100 kronor i Luleå för en säkerhetsdörr.

Enligt Renqvist är det företrädesvis lägenheter där kommunen eller Migrationsverket står som hyresgäst som accepterat erbjudandet.

Gammelstabo har fortfarande möjlighet att genomföra dörrbyte och hyreshöjning, men måste göra om processen på rätt sätt. Företagets vd Patrik Junkka vill inte kommentera ärendet.

Hyrestvisten gällde boende på "Gränderna" i Gammelstad.
Hyrestvisten gällde boende på "Gränderna" i Gammelstad.
Karta: Buttergränd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!