Som Norrbottens Media har rapporterat om överklagade Luleåborna Viktor Bengtsson och Helena Lundström kommunens beslut om spåravgifter på Ormberget till förvaltningsrätten.

– Vi anser att beslutet strider mot allemansrätten, kommunallagen och de föreskrifter som gäller för Ormberget-Hertsölandets naturreservat, sa Viktor Bengtsson till Norrbottens Media.

– Förvaltningen gör ett jättebra jobb. Men spåren ska vara tillgängliga för alla. Det borde ingå i betalandet av skatt

 

I en svarsskrivelse till förvaltningsrätten anser Bengtsson och Lundström att kommunen nu i en svarsskrivelse har angett en ny begränsning av omfattningen av de avgiftsbelagda spåren.

 

Mathias Gruvris är föredragande på förvaltningsrätten och den som bereder målet.

Han berättar att inget datum ännu är utsatt för det sammanträde där ärendet kommer att avgöras av rådmän på domstolen.

– Man kan väl säga att vi är inne i en analys- och planeringsfas, säger Mathias Gruvris och fortsätter:

– Sådana här laglighetsprövningsärenden tar vi normalt på ett sammanträde med särskilda ledamöter. Efter det brukar förvaltningsrätten komma med ett besked, säger Mathias Gruvris.

 

Luleå kommuns planer var att införa spåravgifter från förra årsskiftet 2018/2019, men tvingades att skjuta på införandet. Nu är tanken att avgifterna ska införas från och med att skidsäsongen drar i gång.ö Ett årskort ska kosta 400 kronor och enstaka träningstillfällen 40 kronor. Barn och ungdomar ska fortsättningsvis åka gratis.