Säsongen för isbanan i år har varat en väldigt lång tid. Den 16 september började man underhållet och skapandet av isbanan, men den här veckan så tar det slut. Luleå kommun kommer städa bort det som är löst och ta bort grillar, bänkar och sparkar med mera innan veckans slut. Janne Blomqvist, arbetsledare över isbanan förklarar varför kurerna är borta redan nu.

– Det handlade mest om att det är svårt att ta sig runt isbanan. Det blir lätt hål eftersom det är en svag yta som gör att våra bilar och andra fordon fastnar lätt. Det blir svårt att arbeta eftersom vi måste knuffa runt och föra fram våra arbetsfordon. Därför har vi valt att ta bort kurerna redan nu så att vi kan arbeta lättare och effektivare den här sista veckan. Annars blir det svårt ta bort dem när ytan blir sämre.

När kommer ni ta upp landgångarna?
Artikelbild

| Efter denna vecka kommer inte isbanan att underhållas längre av kommunen

– Människor har börjat sjunka igenom och på vissa ställen på banan kan man gå igenom ytan och det blir så slaskigt och blött. Men även andra saker fastnas i slasket på isen. Exempelvis barnvagnar som slirar och fastnar men även sparkar som fastnar. Det blir inget bra. Vi har då valt att städa undan allt och förhoppningsvis tar vi upp landgångarna innan helgen, säger Blomqvist.

Kan man fortfarande gå på isbanan efter att landgångarna är uppe?

– Ja, det kan man men man är på banan på eget ansvar. Kommunens ansvar upphör att underhålla isbanan efter denna vecka.