IVO avslår ärendet om Stig Markström

80-årige Stig tynade bort i sitt barndomshem – nu avskrivs vanvårdsärendet av Inspektionen för vård och omsorg.

80-åriga Stig tynade bort i sitt barndomshem – nu avskrivs vanvårdsärendet av Inspektionen för vård och omsorg.

80-åriga Stig tynade bort i sitt barndomshem – nu avskrivs vanvårdsärendet av Inspektionen för vård och omsorg.

Foto: Jesper Nilsson

Luleå kommun2019-10-13 13:49

Det var i juli månad som det uppmärksammades att Stig Markström, 80, låg ensam i sängen i sitt barndomshem i flera veckor och höll på att tyna bort. 

Fallet blev känt för allmänheten efter att dottern publicerat ett uppmärksammat inlägg på sociala medier där hon skrev om hans situation. Ett dygn senare startade Luleå kommun en utredning och anmälde sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Stig fick då även plats på ett korttidsboende men avled en vecka senare.

Nu meddelar Inspektionen för vård och omsorg att man har valt att avskriva ärendet. Utredningen kom fram till att missförhållandet inte var allvarligt nog och att det inte fanns en skyldighet att anmäla händelsen, vilket ska bidragit till IVO:s beslut.

I ett pressmeddelande skriver Anna Fors, verksamhetschef på socialförvaltningen att utredningen ändå har lett till ändringar i rutiner.

– Vi arbetar för att alla chefer ska känna till hur man hanterar synpunkter och klagomål från anhöriga och brukare, dessutom har vi sett över rutinerna hur vi ska arbeta förebyggande gällande bland annat undernäring, trycksår och munhälsa.

Hon beklagar även hanteringen av Stig Markström.

– Det är olyckligt att vi inte kunnat bidra till anhöriga och brukarens trygghet, säger Anna Fors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!