Malin Sundström Nordström bor i Orrbyn med sin familj. På onsdagskvällen var hon ute och promenerade med sin dotter Ellen och barnbarnet i skogen. På en skoterled hade en bil kört fast och två män försökte få lös den. Hennes son kom och mötte dem och försökte hjälpa männen med bilen.

– Männen verkade skumma och så var det grejer i bilen som verkade misstänksamt, säger Malin Sundström Nordström.

Men bilen satt fast och gick inte att få lös. Hon erbjöd männen att gå och fråga en traktorägare om hjälp och gick därifrån.

Artikelbild

| Grannarna är skakade och upplever en otrygghet efter nattens händelser. Här det Malin Sundström Nordström och Satu Mannela som pratar om det som utspelade sig i byn på och runt deras hus.

– Jag gick hem till Satu och Roger och vi kollade upp bilen, den var avställd och hade körförbud.

Satu Mannela bor i Orrbyn:

– Malin kom hem till oss och berättade vad hon sett. Vid 19.30 ringde jag polisen och förklarade var bilen fanns. Vi erbjöd oss att komma ut och hjälpa polisen att hitta dit om de behövde, säger Mannela.

Polisen hörde inte av sig vidare.

Artikelbild

| Malin Sundström Nordström berättar att de i byn ringde polisen inte mindre än fyra gånger. Det var först när hennes två pojkar hade gripit en av tjuvarna som vakthavande befäl skickade dit en patrull.

När Malin Sundström Nordström kom hem ringde hon och varnade grannarna så att de var noga med att låsa sina bilar.

– Jag förstod ju att de där männen inte skulle komma härifrån om de inte togs av polisen. Om de inte gick till fots...

Artikelbild

| Tvåårige schäferhanen Birk väckte familjen. Det var så de upptäckte att det var människor ute på tomten som försökte bryta sig in i en av familjens bilar.

Så vid 02-tiden väcktes hon av att hennes schäfer Birk skällde och hon ringde polisen.

– Jag sade att jag ser en människa som går omkring och sliter i bildörrarna till polisen. Polisens svar blev: "De hinner väl gå därifrån innan vi kommer fram."

Artikelbild

| De tre tjuvarna var också över till familjen Sundström Nordströms grannar där de rotade runt.

Malin betonade det som hänt tidigare och att mannen hon såg förmodligen hade med bilen i skogen att göra.

Ingen polis skickades till Orrbyn.

Artikelbild

| Grannarna är skakade och upplever en otrygghet efter nattens händelser. Här är det Elin Samuelsson, Malin Sundström Nordström och Satu Mannela som pratar om det som utspelade sig i byn på och runt deras hus.

Hon somnade om, en timme senare väcktes hon på nytt av hunden. Hon såg att en av deras bilar kördes iväg.

– Jag kopplade hunden och sprang ut, gensköt bilen som kördes över ett dike ut mot vägen och fick kasta mig åt sidan, annars hade jag blivit påkörd.

Artikelbild

| 14-årige Theo Sundström kunde med hjälp av sin fem år äldre bror och familjens schäferhund övermanna en av tjuvarna.

När Malin sprang ut ringde Ellen till polisen för tredje gången. Sonen Johan, 19, vars lånade bil stals, slängde sig i en bil och körde efter biltjuven.

Då ringde grannen Malin.

Artikelbild

| Malin Sundström Nordström berättar att de i byn ringde polisen inte mindre än fyra gånger. Det var först när hennes två pojkar hade gripit en av tjuvarna som vakthavande befäl skickade dit en patrull.

– Han sade: Gå inte ut, det är för fan en till som smyger kring ert hus, en stor kille. Jag och dottern blev skiträdda, säger Malin.

Malin ringde sonen som vände hemåt.

Artikelbild

| Theo Sundström och hans fem år äldre bror lyckades övermanna en av tjuvarna. De hade också god hjälp av tvååriga schäferhanen Birk som med bestämdhet talade om vad han tyckte om tjuvpacket.

När han kom tilbaka satt mannen i bilen, men han sprang iväg till skogen. Malins bägge söner, Johan, och Teo, 14, gav sig iväg efter inkräktaren.

– Det blev tumult och jag hörde bara skrik, det var kolsvart och jag sprang dit med hunden. Jag var bara orolig att någon skulle skadats. Han kunde ju ha haft kniv eller något.

Artikelbild

| Tvåårige schäferhanen Birk väckte familjen. Det var så de upptäckte att det var människor ute på tomten som försökte bryta sig in i en av familjens bilar.

Mannen övermannades av sönerna och låg kvar på marken.

Då ringdes polisen en tredje gång.

– Och denna gång kom de, de hörde ju skriken. Så stod vi där och vaktade honom till polisen kom.

Hur många män som befann sig i Orrbyn denna händelserika natt är lite oklart. Malin Sundström Nordström kände igen mannen de haffade som en av dem vid den fastkörda bilen. Men mannen som stal bilen tror hon inte var den andre.

– Man är ju rädd, alldeles darrig. Det var tur att vi hade hunden, det är ingen tillfällighet. Det känns ju otryggt jag sade till polisen att det finns en anledning till att jag skaffat en schäfer. Vad ska man göra om man ringer polisen och man ser människor kring huset och de inte kommer...

Satu Mannela var den första att ringa polisen på onsdagskvällen.

– Man väntar ju sig att polisen ska komma när något sådant här händer. Jag läser på polisens hemsida om medborgarlöftet att de ska arbeta för trygghet även på landsbygden, men det är bara skitsnack. Det som hände i går visar att det inte fungerar. Jag förstår dem som säger att det inte är någon idé att ringa polisen, säger hon.