Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tog paus från riksdagsarbetet för att träffa kommun- och regionpolitiker vid en lunch i Luleå och i anslutning till lunchen gavs tid för en kort intervju.

Är Alliansens död?

– Alliansens öde avgörs av hur den här regeringsbildningen går och den är inte avslutad än. Jag sade länge före valet att jag inte tar inte ut några segrar i förskott och jag tar ännu mindre ut några förluster i förskott. Jag tror inte vi har sett slutet på den här processen än. Nu är det C och L som måste fatta sina egna beslut, säger Ulf Kristersson.

Artikelbild

| Linda Frohm (M) blir regionråd, trots att Moderaterna faktiskt tappade något i regionvalet. "Jag tycker det är en framgång när man hamnar i lägen där man kan genomföra politik på riktigt" säger partiledaren Ulf Kristersson.

Hur stora är oddsen för att de lyckas i förhandlingarna?

– Jag är så trött på de här ständiga röksignalerandet, alla spekulerar. Jag tror att det vi håller på med i svensk politik är ganska skadligt, många väljare skakar på huvudet och undrar vad som pågår. Vi vet vad vi tycker att de borde göra, men de måste fatta besluten själva, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson hoppas fortfarande kunna bli statsminister för en borgerlig alliansregering, bestående av ett eller flera andra partier utöver Moderaterna.

Hur ser ditt andra alternativ ut, riksdagen har redan röstat nej till dig en gång?

Artikelbild

| Ulf Kristersson tog paus från riksdagsarbetet för att träffa moderata kommun- och regionpolitiker vid en lunch i Luleå under torsdagen. Det gavs också tid för en kort intervju.

– Vårt förslag är väl känt, vi vill bilda största möjliga alliansregering. Exakta formerna kan man diskutera, det var det jag skickade över för någon vecka sedan. Regeringen ska förpliktiga sig att driva så mycket allianspolitik som möjligt, jag känner mig ganska säker på att det finns gott stöd i riksdagen för att genomdriva den politiken. Det finns på bordet fortfarande, det kommer att återaktualiseras om inte det här landar i en S-regering förstås.

Han tillägger att Moderaterna planerar för tre olika scenarion; partiet bildar regering, Socialdemokraterna bildar regering och Moderaterna går i opposition samt extraval.

Artikelbild

| Det togs åtskilliga bilder på partiledaren Ulf Kristersson när han besökte Luleå under torsdagen, här syns han tillsammans med Linda Frohm, tillträdande regionråd för Moderaterna i Norrbotten.

– Om man inte kan välja det önskealternativ man vill ha, då får man välja bland de alternativ som finns. Just nu finns två realistiska regeringsbildare, jag är den ena av de två. Formellt är det ganska enkelt, sedan förstår jag att det är ett svårt läge. Löften konkurrerar med varandra.

Är du besviken på Annie Lööf och Jan Björklund?

Artikelbild

| "Om alla står fast vid att säga nej till allt man inte älskar, då kommer det att bli extraval" säger Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.

– Jag får den frågan ganska ofta, det här handlar inte om mitt känsloliv. Det handlar om att Sverige ska ha en bra regering och att partier måste fatta beslut. Jag tänker spara mina omdömen och mina känslor till efter regeringsbildningen. Jag tror fortfarande att förutsättningarna är att det landar bra, men det är inte jag som fattar beslutet.