Bishon Havanais är den mest populära hunden i Luleå enligt Jordbruksverkets hundregister. Den minst vanliga skulle kunna vara Irländsk varghund, Bundini utmärker sig på många sätt.

Ägaren Janne Hjelm har bara träffat två andra hundar inom samma ras, Douglas och Alva, och själv får han ofta stanna för att prata med människor som vill fotografera eller klappa tvååringen.

– Folk kommer fram hela tiden, han är som en rockstjärna. Människor kan till och med komma ut från restauranger för att prata med oss, säger Hjelm.

Artikelbild

| Varghunden Bundini och ägaren Janne Hjelm

Bundini är uppkallad efter Mohammad Alis tränare och beskyddare, Drew Bundini Brown, och även om den meterhöga hunden kan se skräckinjagande ut är han lugnet själv. Bundini har ett enormt hjärta enligt husse.

– Visst, när han var liten åkte någon pianostol i golvet. Han tror att han är en knähund, ser jag inte tv-skärmen är det för att jag har 80 kilo hund i famnen, säger Janne Hjelm.

Husse och hund tar milslånga promenader och det krävs 1,6 liter torrfoder varje dag för att mätta den irländska varghunden. Trots att han är stor har han inte vuxit klart, hans pappa vägde 100 kilo, och det ska läggas till en del muskler på kroppen.

– Min dotter har en häst och jag vet inte vem jag skulle sätta pengar på i ett lopp över 500 meter, säger Janne Hjelm som mätte upp 3,5 meter mellan Bundinis steg i fullt språng.

Artikelbild

| Varghunden Bundini och ägaren Janne Hjelm

På promenaden på Mjölkudden kommer flera personer fram och hälsar på hund och husse. "Vilken fin hund" dyker upp flera gånger per dag och Hjelm rekommenderar rasen starkt.

– Det är den bästa hund du kan tänka dig, jag brukar kalla honom för Guds gåva.

Artikelbild

| Varghunden Bundini