Jonas Sjöstedt (V): "Utan skola dör byn"

Hustrun växte upp i Ersnäs och i dag besökte V:s partiledare Jonas Sjöstedt den nedläggningshotade skolan – med skarpa uppmaningar till S i Luleå. "Det finns en vänstermajoritet här – använd den", säger Sjöstedt i en stor intervju.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt besökte nedläggningshotade Ersnässkolan under torsdagen för att möta barn, personal och föräldrar, däribland Tor Lyckestig, 6 år. "Utan skola och annan grundläggande samhällsservice, dör något viktigt", säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt besökte nedläggningshotade Ersnässkolan under torsdagen för att möta barn, personal och föräldrar, däribland Tor Lyckestig, 6 år. "Utan skola och annan grundläggande samhällsservice, dör något viktigt", säger Jonas Sjöstedt.

Foto: Peder Jonsson

Luleå kommun2019-11-14 19:32

Barnen övade luciatåg på skolgården när Jonas Sjöstedt mötte bybor, skolaktivister och lärare i Ernäs. Hustrun Ann Måve, i dag ambassadör i Hanoi i Vietnam, växte upp i byn, så V-ledaren såg mycket fram emot besöket. 

– Ann gick låg- och mellanstadiet här och trivdes väldigt bra både på skolan och i Ersnäs, en trygg barndom. Hon har skickat med en hälsning till barnen.

Vänsterpartisten tog tydlig ställning mot den nedläggningsvåg som hotar landets byaskolor. 

– Väl fungerande skolor läggs ner i panikartade besparingar. Man slår sönder utbildningen för barnen, även för byarna är det en otrolig förlust. Utan skola och annan grundläggande samhällsservice, dör något viktigt.

Han betonade byaskolornas betydelse för landsbygden.

– Det här är levande byar med mycket gemenskap. Barnfamiljer väljer att bo här, ser en framtid i byn. För skolan är en samlingspunkt, därför måste de bevaras om man vill ha en levande landsbygd. 

Samtidigt kritiserade Jonas Sjöstedt de hårda sparbetingen inom barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå.

– Det tråkiga med Luleå är att det finns en vänstermajoritet här – men S väljer att inte använda sig av den. Jag hoppas att man kan göra det och därigenom förhandla om budgeten och ta bort hotet mot skolorna.  

– Sen vet jag att de styrande i Luleå har tvåprocentiga överskottsmål. Det finns inga absoluta krav på det, så varför inte nöja sig med en procent i stället? Bästa investeringen inför framtiden är bra skolor.  

Skolchefen och tjänstemännen – liksom styrande S – vill värna om personal, lärarbehörighet och kvalitet på undervisningen, i stället för att bevara mindre skolor. Men såna argument biter inte på Jonas Sjöstedt.

– Det är inte alltid så att mindre skolor är sämre, det finns inget automatiskt samband. Och om det fattas elever, är det lika långt att skicka barn från stan till byaskolorna, så man kan fylla på med elever där.

BUN i Luleå måste spara drygt 100 miljoner kronor i kommande år. Var ska pengarna tas ifrån?

– Problemet är att S går till höger både i riksdagen och i kommunerna, och tycker att det är viktigare att sänka skatten för höginkomsttagare, än att se till att pengarna räcker till skola och vård. Det vill vi ändra på.

Bertil Bartholdson, V:s gruppledare i Luleå, kan tänka sig att höja skatten för att säkra Luleås välfärd. Rätt väg?

– I sista hand kan det bli nödvändigt. Men tyvärr är kommunalskatten lika för alla, och påverkar folks ekonomi. Och glöm inte att krisen beror till stor del på rikspolitiken. Högersvängen i riksdagen gör att kommunerna saknar pengar.  

Vilka krav ställer du på regeringen vad gäller skolkrisen i kommunerna?

– Krisen kommer med full kraft, med dramatiska neddragningar som följd. Därför vill vi få till en ändringsbudget där man skjuter till mer pengar till kommunerna.

Vänsterpartisten utlovar kraftigt höjda statsbidrag, både generella och riktade stöd. 

– I vårt budgetförslag skjuter vi till uppemot 40 miljarder kronor mer om tre år. 

Tidigare under dagen besökte Jonas Sjöstedt även SSAB och IF Metall, där både skolfrågan och välfärden i stort diskuterades ytterligare.

– Det finns en stor besvikelse över regeringens fördelningspolitik. Många på SSAB kommer från byar där skolan redan har lagts ned. Och många har partners som jobbar inom sjukvård och äldreomsorg.

Och Jonas Sjöstedt står fast vid sitt hot om att fälla S+MP-regeringen om de inför marknadshyror och driver igenom en uppluckring av arbetsrätten. 

– Jag har inte träffat någon facklig representant som ser ett behov av att försämra turordningsreglerna. Det handlar enbart om att försvaga fackföreningarna gentemot arbetsgivarna.  

– Om regeringen lägger fram ett förslag om att lagstifta om turordningsreglerna, då är vi beredda att fälla dem. I så fall får Stefan Löfven bestämma om han vill dra tillbaka förslaget, eller om han vill orsaka ett nyval.

Varken M, KD eller SD vill slopa värnskatten just nu. Dessutom säger de stopp för slakten av Arbetsförmedlingen. Hade det inte varit bättre med en M+KD-regering?

– M har borttagen värnskatt i sina budgetförslag, SD och KD är i princip för det också. Jag har själv hört med KD, de vill inte stoppa det.  

– När det gäller AF däremot, är vi beredda att ha kontakt med de partierna. Det är kaos i AF:s avveckling, vi måste dra i nödbromsen och därmed är vi beredda att sätta oss med övriga i opposition och agera mot regeringen.

Hur ser dina framtidsplaner ut som partiledare?

– Jag är ödmjuk inför att det är medlemmarna som bestämmer, men jag vill vara med och vinna striderna gällande LAS och marknadshyrorna.

Betyder det att du sitter kvar efter valet 2022?

– Jag har inga andra planer, säger Jonas Sjöstedt innan en fortsatt vandring i Ersnässkolan tar vid.  

Jonas Sjöstedts hustru Ann Måve, ambassadör i Vietnam, växte upp i byn och gick på Ersnässkolan. "Ann trivdes väldigt bra i Ersnäs, en trygg barndom. Hon har skickat med en hälsning till barnen", säger V-ledaren.
Jonas Sjöstedts hustru Ann Måve, ambassadör i Vietnam, växte upp i byn och gick på Ersnässkolan. "Ann trivdes väldigt bra i Ersnäs, en trygg barndom. Hon har skickat med en hälsning till barnen", säger V-ledaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!