Läs mer: 18-åring åtalas.

Läs mer: Hon dog vid olyckan.

Läs mer: Kräver fängelse.

Artikelbild

| Två frågor hänger i luften när hovrättsförhandlingen startar efter julaftonsolyckan. Det menar vice chefsåklagare Anna Bergström. På bilden sätter sig den åtalade 18-åringen tillrätta.

Det är snart tio månader sedan den fasansfulla kraschen i centrala Luleå på julafton ifjol när parterna sätter sig framför hovrättens ledamöter. En krasch som tar 31-åriga Elin Skogqvists liv och förändrar tillvaron för så många fler.

På det sättet är det även för den misstänkte 18-åringen. Han beskriver sin situation direkt i förhöret med honom under förhandlingen i Luleå tingsrätt, och som nu spelas upp på en skärm på väggen.

– Först vill jag bara säga att hur jag känner det. Jag är väldigt ångerfull och har varit deprimerad, säger 18-åringen.

Bevisningen i hovrätten är den tekniska utredningen och uppspelningar av vittnesförhör och sakkunniga, förutom det 25 minuter långa förhöret med 18-åringen.

Artikelbild

| Vice chefsåklagare Anna Bergström och advokat Niklas Lundgren finns vid målsägarnas sida när rättegången efter julaftonsolyckan startade i hovrätten.

Vid sidan av de faktiska händelserna, som parterna är relativ enig om, finns det två frågor som hänger i luften när hovrättsförhandlingen startar. Det konstaterar vice chefsåklagare Anna Bergström i en paus i förhandlingen.

– Frågan är om han körde mot rött och hur fort han körde? säger åklagaren.

Artikelbild

| Advokat Magnus Ericsson, här tillsammans med sin 18-årige klient, slog fast i sitt slutanförande att vittnesmålen inte på något sätt gav en entydig bild av händelserna vid julaftonsolyckan.

Vad gäller hastigheten har företaget Evidenz kommit fram till att 18-åringen körde 102 kilometer i timmen vid olyckstillfället genom att mata in en rad data i ett program kallat PC-krasch.

Det här är uppgifter som Luleå tingsrätt har underkänt i den fällande domen mot 18-åringen och som hovrätten nu ska värdera.

Artikelbild

| Vice chefsåklagare Anna Bergström yrkade på fängelse mellan nio och tolv månader för den 18-årige mannen.

Anna Bergström pekar även på det faktum att Elin Skogqvists Mercedes anträffades 62 meter från kollisionsplatsen, men även att vänster sidobalk trycktes in 68 centimeter.

Målsägarbiträdet, advokat Niklas Lundgren, vill sätta lite perspektiv på händelserna och i vilken hastighet som 18-åringens Audi färdades i genom att översätta kilometer i timmen, till meter i sekunden.

– I det här fallet handlar det om 26 meter i sekunden, säger Lundgren.

Magnus Ericsson, advokat som försvarar 18-åringen, ger inte mycket för utredningen från Evidenz. Inledningsvis vill advokaten göra ett klarläggande vad gäller hastigheter och den specifika bilen.

– Det har pratats mycket om den här bilen och den hastighet den hastighet den kan komma upp i på den här sträckan. I princip alla bilar kommer upp i dessa hastigheter, säger Magnus Ericsson och fortsätter med en av kärnpunkterna i målet.

– Det är hans uppfattning att trafikljusen lyser grönt, och hans uppfattning är att han håller hastigheten.

Utredningen från Evidenz ger Ericsson inte mycket för. Advokaten hänvisar bland till de väderförhållanden som rådde vid olyckstillfället.

Friktionsvärdet som matats in i programmet stämmer inte med verkligheten, menar advokaten.

– Det motsvarar hård packad snö. Men på de här bilderna som åklagaren visar upp är det asfalt framme – och det kan till och med vara blankis. Några dagar innan det här rapporterade media om blixthalka, säger Magnus Ericsson.

En stund tidigare får 18-åringen, som den här dagen kommer klädd i jeans, vit skjorta och ljusgrå kavaj, återge sina minnesbilder från olyckan. Förhöret hölls under tingsrättsförhandlingen bakom stängda dörrar men är nu offentlig.

– Jag kommer ihåg att när jag kom ut från rondellen så var det rött. Sedan slog det om till grönt. Jag kommer ihåg att jag körde cirka 70 kilometer i timmen, säger 18-åringen.

– Sedan har jag ett svagt minne av att det kom ut en bil helt plötsligt. Jag har för mig att jag svängde vänster.

18-åringen berättar att allting sedan blir svart, men att han vaknar upp några ögonblick senare.

– Jag kommer ihåg att jag frågar alla i bilen om de är okej. Jag ringde först SOS-alarm. Sedan ringde jag pappa, säger 18-åringen.

Rättegången fortsätter på fredagen med slutanföranden av parterna i målet.