– Det är orimligt att vi som fiskar här uppe, där de stora älvarna som producerar väldigt mycket lax finns, ska behöva ta hänsyn till sämre laxtillgång söderut eller att polackerna överskrider sitt fiske i Östersjön, säger Kjell Strömbäck, vice ordförande i Kustfiskarnas producentförening.
Laxfällorna sattes ut den 17:e juni och den 27:e juni hade den av EU-kommissionen bestämda kvoten på 17 000 laxar i stort sett fyllts. Däremellan hade Havs- och vattenmyndigheten utfärdat ett tillfälligt stopp som senare hävdes, eftersom den trodde att kvoten skulle fyllas snabbare än den gjorde.
– 4–5 vittjningar, sedan var det slut. Det är otroligt gott om lax i år. Det är det vi borde bedömas efter. Man sätter inte in medicin på en frisk patient, säger Strömbäck.
LÄS MER:Laxfisket stoppat: "Kvoterna för små" (från 2017)
Stefan Stridsman, fiskebiolog vid länsstyrelsen, anser att kvoten är rätt satt.
– De senaste åren har uttaget legat på samma nivå och utifrån hur det ser ut är det vettigt. Om det var så att laxbeståndet ökade skulle vi se det i ökad uppvandring i älvarna. Men så är det inte. Årets siffror visar att Kalixälven är på ungefär samma nivå som i fjol och Torneälven minskar något. Sedan behöver man även ta lite höjd för de sjukdomar som påverkat laxbeståndet under senare år, säger Stridsman.
Debatten har återkommit de senaste åren. Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C), ansvarig för regional tillväxt, tänker lyfta laxfrågan på det stormöte om säl- och fiskeförvaltning som Region Norrbotten ska arrangera till hösten.
– Vi vill öka förståelsen hos myndigheterna för det här, säger Lindfors.