Kalkolyckan: Stark bild visades upp i rätten

Bar Nordkalk huvudansvaret för dödsolyckan 2011? Den frågan ska nu prövas av tingsrätten.

FACKET PÅ PLATS. Tomas Karlsson, IF Metall, följde rättegången. Vid hans sida Gustaf Seppelin Solli.

FACKET PÅ PLATS. Tomas Karlsson, IF Metall, följde rättegången. Vid hans sida Gustaf Seppelin Solli.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2017-01-25 12:49

Klockan nio i dag började rättegången efter kalkugnsolyckan i formell mening. Tingsrätten blev fullsatt med anhöriga, journalister och fackliga representanter från IF-metall.

Läs mer: Rättegången i sin helhet

Åtalet har tagit närmare fem år att sammanställa och förundersökningen består av över 1200 sidor. Runt 30 vittnen ska höras vilket bäddar för den tio dagar långa rättegången.

En före detta platschef på Nordkalk är misstänkt arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Dessutom stäms Nordkalk på en företagsbot på 3,5 miljoner kronor.

Både Nordkalk och den före detta platschefen nekar till brottsmisstankarna.

Den åtalade platschefen satt mitt emot anhöriga till den omkomne Johan Löfroth, och överlevaren Gustaf Seppelin Solli bland andra. Åklagaren, Stig Andersson, fick inleda rättegången med en sakframställan. Andersson menar bland annat att skyddsutrustningen var otillräcklig.

– Den ger inget skydd vad avser kemikalier, sa Stig Andersson.

Åklagaren förklarade att han avser att bevisa att platschefen hade skyddsansvar vid dödsolyckan. Han vill att han ska dömas för vållande till annans död och kroppsskada på grund av oaktsamhet.

– När jag pratar om oaktsamhet så menar jag straffbar oaktsamhet.

Det som komplicerar skuldfrågan är att olycksoffren var inhyrd personal från underentreprenörer. Åtalen riktar sig bara mot Nordkalk, och frågan för tingsrätten är om Nordkalk bar det arbetsmiljörättsliga ansvaret för samtliga vid olyckan.

Själva gärningen är spretig, konstaterade åklagare Stig Andersson.

– Det är den i den här typen av åtal.

Förmiddagen avslutades med att Magnus Ericsson, juridiskt ombud för den omkomne Johan Löfroths anhöriga, hade ordet. Han visade upp en stark närbild på Johan Löfroth. Bilden visade hans brännskador då han låg för döden i sjukhussängen. Den obehagliga bilden väckte starka reaktioner.

– Det är en person som inte kommer att höras i det här. Och det är Johan, sa Magnus Ericsson.

Rättegången fortsätter under eftermiddagen och NSD kommer att återkomma med fler artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om