– Vi ser allvarligt på situationen och väntar på ett slutligt besked, sade regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) när frågan var uppe i regionfullmäktige på onsdagen.
Både Glenn Berggård (V) och Jan Sydberg (S) hade ställt interpellationer om vilka åtgärder som regionledningen vidtar för att lösa situationen.
Swedavia och Luftfartsverket meddelade i våras att man hade svårt att bemanna flygplatsen med flygledare och att krisen gällde dygnet runt-beredskapen ett antal veckor under sommaren.
Sedan dess har ett flertal bitar fallit på plats. Den senaste informationen är dock att det fortfarande finns risk att flygplatsen måste hållas stängd vissa datum under juli månad, vilket innebär att ambulansflyget inte kan lyfta.
Backgård redogjorde för de kontakter regionen tagit och den skarpa skrivelse den skickat till Swedavia. Han sade att akuta situationer kunde lösas med helikopter och eventuellt ambulans, samt att polisen kunde besluta att öppna flygplatsen vid en extrem händelse.
LÄS MER: Personalbrist slår mot ambulansflyg
Glenn Berggård ville veta om regionen skulle kräva ersättning eller hålla inne pengar om avtalet bryts, samt hur Kirunaborna ska hållas informerade.
– Vi hoppas givetvis inte att det blir tal om ett avtalsbrott. Men i sådana fall kommer vi ta till de juridiska medel vi har. Vi vet ännu inte om Swedavia klarar av situationen i sin helhet men jag förstår oron och lovar att vi ska kommunicera de besked vi får. Kiruna är speciellt utsatt, sade Kenneth Backgård.
Beslut togs även om att Region Norrbotten ska söka medlemsskap i Kommunalförbundet Svensk luftambulans, ett nationellt samarbete mellan landsting och regioner för verksamheten med ambulanshelikopter. Beslutet hade brett stöd. Det ses som en långsiktig lösning där man säkrar kapaciteten.
Norrbotten kräver en medeltung helikopter. Enligt beslutet kan man dock nöja sig med en lättare helikopter under en övergångsperiod, tills Svensk luftambulans upphandlat en tyngre helikopter.
Monica Hedström (M), med gedigen erfarenhet av flygbranschen, varnade för följderna om Norrbotten bara får en mindre helikopter.
– Jag hoppas vid gud att man inte accepterar en liten helikopter. I Norge har man gjort det och det är total panik i Tromsö nu. Norrbotten har för långa avstånd och i en helikopter behöver man ordentligt utrymme för att kunna vårda patienter, sade hon.
Nuvarande avtal med Babcock Scandinavian Air Ambulance går ut 2021.