Frågan har hängt i luften i flera månader och nu har den amerikanske handelsministern Wilbur Ross bekräftat att tullen blir verklighet. Avgiften blir 25 procent på stål och 10 procent på aluminium.
Beskedet kommer inte som någon överraskning för LKAB:s försäljnings- och logistikdirektör Markus Petäjäniemi, som inte är positiv till nyheten.
– Aldrig bra när det reses handelshinder, i synnerhet inte för Sverige som är ett exportberoende land, säger han.
Hot mot frihandeln leder enligt Petäjäniemi till oro i systemet och rubbningar av marknadskrafterna. Dessutom skapas en oro för vad som blir nästa steg. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har redan aviserat motåtgärder mot USA.
– Man sätter i gång en apparat man inte riktigt vet var den slutar. Till slut kan det få konsekvenser i det större perspektivet, mer än vad man kanske tänkte från början, säger Markus Petäjäniemi.
Skräckscenariot för LKAB är att priserna på till exempel bilar trappas upp som en följd av tullavgifterna och att det leder till minskad efterfrågan. Då minskas i sin tur efterfrågan på stål och i nästa steg järnmalm.
– Historiskt har det slagit på efterfrågan, men det kommer i nästa steg. Därför är det väldigt svårt att se konsekvenserna av det här.
Beskedet skulle också kunna leda till att exempelvis mexikanskt stål, som liksom Kanada också utsätts för den amerikanska tullen, letar sig till Europa.
– Då får vi en obalans mellan utbud och efterfrågan. Det kan innebära att europeisk stålindustri får dra ned lite och då slår det mot LKAB som är tungt exponerat på den europeiska stålmarknaden.
Men det är än så länge bara spekulationer. Enligt Markus Petäjäniemi agerar LKAB inte på något särskilt sätt med anledning av den amerikanska regeringens besked.
– I ett kort perspektiv händer inte så mycket på LKAB. Våra kunder finns främst i Europa, men frågan är vad som händer i stålindustrin.
För SSAB innebär beskedet ingen dramatik, enligt Thomas Hörnfeldt som är ståljättens ansvarige för samhällsfrågor. I en kommentar till TT skriver han att det mesta av det stål SSAB säljer i USA tillverkas i Alabama och Iowa och därför inte omfattas av tullen.
Från SSAB:s anläggningar i Norden exporteras 250 000 ton stål till USA. SSAB:s produktionskapacitet i USA är 2,5 miljoner ton. Dessutom räknar Thomas Hörnfeldt med att amerikanska kunder kan ansöka om undantag, som när George W Bushs regering var i färd med att införa en ståltull.
EU- och handelsminister Ann Linde (S) är mer alarmerande och säger till TT att hon har farhågor om att tullen kan utvidgas till fordonsmarknaden.
– Det skulle slå hårt mot den svenska ekonomin, säger Ann Linde till TT.