Klart – här ska det byggas mobilmaster

Efter sju sorger och åtta bedrövelser – här är handslaget som ger övre Vitådalen bra mobiltäckning.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström och Teliachefen Anders Olsson är överens om en lösning för bättre mobiltäckning.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström och Teliachefen Anders Olsson är överens om en lösning för bättre mobiltäckning.

Foto: Montage

Luleå/Visby2019-07-02 20:30

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) träffade på tisdagen Telia Sveriges vd Anders Olsson under Almedalsveckan.

– Nu finns en lösning, slår Nordström fast.

Parterna är överens om att dela på kostnaderna för satsningen på mobilmaster, som ska förbättra den hårt kritiserade mobiltäckningen norr om Avafors. Det är också klart att Telia ska hantera nätet.

– För mig var det viktigt att säkerställa att kommunen inte ska ge sig in i driften av mobilnätet. Vi kommer att vara med och investera i masterna. Exakt vilka summor det handlar om blir klart i höst men det handlar om några miljoner.

När kan mobilmasterna vara i drift?

– Jag törs inte säga någon tidpunkt. Telia ska identifiera de platser som är bäst för täckningen och komma överens med markägare. Men så snart som möjligt.

LÄS MER:Nordström tar strid: "Skamfläck"

Luleå kommun biter alltså i det sura äpplet och tar en stor del av investeringen.

– Jag är fortfarande frågande till att staten inte är med och tar ansvar. Men nu ser det ut så här. Det är bara vi och Telia vid bordet, och vi kan inte låta bli att hantera problemet längre.

Nordström har även träffat Trafikverket och Sjöfartsverket i Visby och diskuterat Norrbotniabanan.

– Ett mycket positivt möte med stor öppenhet kring att det östliga alternativet över Kallax är det som gäller. Sjöfartsverket är helt inställda på hur de ska hantera frågan med en bro över vattnet för att knyta ihop förbindelsen med flygplatsen.

Bron över Gråsjälfjärden till Hamnholmen är också en av nycklarna i Luleås satsning på bioflygbränsle, som Luleå näringsliv lyfte i ett seminarium på måndagen.

– Tanken är biobränslet kan produceras i hamnen och via en pipeline längs bron dras direkt till flygplatsen, säger Nordström.

Luleå kommun är med i forskningsprojektet för att ta fram miljöbränslet, som bland annat drivs av Luleå tekniska universitet.

– Spillet från skogsindustrin räcker till hela inrikesflyget och hela branschen tror på det här. Men det kommer inte hända utan att staten lägger fast de stora dragen. Det är komplexa frågor, säger Nordström, som i maj avgick som ordförande för Svenskt flyg.

Är det ändå risk för en jävsituation för dig i frågan?

– Nej, inte alls. Det finns inga ekonomiska intressen. Alla i branschen vill samma sak.

Nordström har även träffat flygbolaget Finnair för hitta en koppling i frågor som rör besöksnäring.

– Det gäller främst turismen från Asien till Finska Lappland. De är intresserade av aktiviteter i Sverige som kan öka attraktionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om