Det låter kanske som ett skämt och visst ser Ica-handlaren Andreas Spinnell road ut.

– Det gick ut en förfrågan bland alla Maxihandlare om det fanns intresse av den här typen av försäljning. Det var för drygt ett år sedan. Det är ju inte helt okomplicerat med alkoholförsäljning eftersom den måste ske med ansvar. Vi måste ha utbildad personal och handeln sker över disk, det är inte frågan om ”självplock”, säger Andreas Spinnell.

Den gin som ska säljas i Maxi-butikerna är engelsk.

Artikelbild

BASSORTIMENT. ICA basic Gin blir billigare än den billigaste på Systembolaget.

Konceptet är hämtat från den engelska livsmedelskedjan Sainsbury’s. Det är Storbritanniens tredje största kedja med drygt 16 procent av marknaden.

Betydligt fler procent, 37, är det i Sainsbury’s gin under konceptet Basics.

Det är också den ginen som Maxibutikerna nu ska sälja fast under eget varumärke.

– Engelsmän kan ju konsten att göra gin.

Artikelbild

| Så här såg aprilskämtet ut.

Ica Maxi på Storheden är den enda stormarknaden i Norrland som ingår i försöket. De andra butikerna ligger i Stockholm (två), Göteborg och Malmö. Andreas Spinnell räknar också med reaktioner från nykterhetsivrare.

– Det kan jag förstå men tillgängligheten blir inte större än i Systembolagets butiker. Försäljningen gäller under samma öppettider som på bolaget.

Jag kan alltså inte komma in och handla en flaska en söndag eller sent en kväll?

– Nej. Det var ett villkor från Socialstyrelsen som var en remissinstans.

Ica:s gin kommer att bli billigare än den billigaste på Systembolaget.

Sainsbury’s Basics kostar 10,50 pund för en flaska på 70 centiliter. Pundet kostar 12,76 kronor så översatt skulle det bli 133,90 för en hela. Som jämförelse kan nämnas att lågprisalternativet på Systembolaget Gilbeys kostar 209 kronor för samma storlek.

Om försöket slår ut till Maxis fördel så kan man räkna med en fortsättning.

– Mat och dryck hör ihop. Visst vore det intressant att kunna erbjuda våra kunder olika vinalternativ. Att det finns en marknad är helt klar. Vi har ju apotek i butiken och vi vill vara en fullservicebutik.

Att sälja alkohol i livsmedelsbutik i Sverige är nu ingen nyhet.

Kedjan City Gross samarbetar med nätvinhandlaren Winefinder. Det går att beställa olika vinpaket och få dessa levererade hem till dörren, alternativt att kunden hämtar vinerna i butiken. Det finns också livsmedelsbutiker med en ”bistroavdelning” inne i butiken där kunderna kan äta en bit mat och köpa vin eller öl till.

Det nordligaste exemplet på detta är Ica Maxi i Skellefteå.

Några planer på att öppna ett Bistro i butiken har dock inte Andreas Spinnell.

– De allra flesta av våra kunder tar ju bilen till oss och då är det inte så lämpligt att vi serverar öl och vin. Jag tycker att när vi byggde om förbutiken fick vi till det bra. Det får räcka helt enkelt.

Första försäljningsdag för Basic gin är i dag.