Vice chefsåklagare Peter Salzberg har åtalat två män, en 68-årig man som anses vara huvudman eftersom han är ägare till ett flertal restauranger i Arjeplog. Huvudmannen är misstänkt för grovt ocker och bedrägeri.

Åklagaren för också talan om att huvudmannens företag ska åläggas en företagsbot på en miljon kronor. Målsägandebiträdet, advokat Carolina Nilsson har yrkat på ett skadestånd för sex målsägarna på totalt drygt 700 000 kronor.

Även den 38-årige kökschefen är åtalad för grovt ocker men också för misshandel och två olaga hot.

Artikelbild

| Vice chefsåklagare Peter Salzberg anser att de åtalade männen har ockrat ett flertal personer som arbetade på en restaurang i Arjeplog.

Under tisdagen var det förhör med kökschefen. Han delar inte åklagarens uppfattning om hur personalen har behandlades på restaurangen.

– Vi var som en enda stor lycklig familj. Visst, det fanns incidenter när det var stressigt i köket men det är vanligt i den här miljön. Alla som har sett Hells Kitchen på tv vet vad jag pratar om, sade han.

Han sade vidare att det var han som chef som var utsatt för stressen i köket.

– Jag är som en pilot, var jag inte där så kraschade allt.

Vid stressiga perioder sov han två timmar per natt.

– Klart man blir irriterad när man inte sover.

Han nekar bestämt att han inte har misshandlat en av målsägarna genom att bränna honom på en ung och att han skulle ha hotat två personer.

Rättegången fortsätter på onsdag med förhör av huvudmannen, den 68-årige mannen.